Evo koje navike su jednako smrtonosne kao i pušenje

Praktična žena
Evo koje navike su jednako smrtonosne kao i pušenje
.

Svjesni ste činjenice da je pušenje jako štetna navika koja ima negativan utjecaj na zdravlje. Naime, pored pušenja, postoje i druge navike koje mnogi od nas imaju na dnevnoj bazi, a koje mogu biti jednako tako štetne za zdravlje.

Cjelodnevno sjedenje – Sjedenje je izuzetno štetno za zdravlje, a sjedilački način života današnjem društvu izaziva mnoge probleme. Pretilost i problemi s kičmom samo su neki od njih. Iako mnogi ljudi zbog posla kojim se bave tu naviku ne mogu, nažalost, izbjeći, postoje stvari koje možemo učiniti.

Meso i sir – Životinjske namirnice, poput sira i mesa, sadrže hormon koji može potaknuti rast ćelija karcinoma. Prevelike količine mesa mogu biti izuzetno štetne za zdravlje pa ga izbacite sa svakodnevnog jelovnika te ga zamijenite zdravijim namirnicama, kao što su povrće i žitarice.

Plinski štednjak – Pripremate li hranu na plinskom štednjaku, dobivate dodanu dozu ugljenmonoksida, dušikovog dioksida i formaldehida kad god kuhate obrok. Ta tri zagađivača uobičajena su u dimu cigareta, a brojne naučne studije otkrile su da se ti onečišćivači nalaze u kućama sa plinskim štednjacima, i to u prekomjernim količinama.

Biljno ulje – Ako kod kuhanja koristite obično biljno ulje, pravite veliku štetu zdravlju. Istraživanja su pokazala kako biljno ulje kod kuhanja i prženja ispušta aldehide i policikličke aromatske ugljikovodike, spojeve koji se nalaze u dimu cigareta i povezani su s upalom dišnih putova. Zamijenite biljno ulje zdravijom alternativom, kao što je maslinovo ili, pak, kokosovo ulje. I uvijek koristite napu prilikom kuhanja.

Solarij – Korištenje solarija može izazvati rak kože, tvrde stručnjaci. Želite li učiniti uslugu sebi i svojoj koži, radije zadržite bijelu put. Zdravlje je ipak važnije od ljepote. Želite li imati ljepšu i tamniju kožu, jedite više namirnica koje sadrže beta karoten – poput mrkve i paradajza.

Nedostatak sna 

Kvalitetan san vrlo je bitan za održavanje ravnoteže u životu, kao i za zdravlje. Hronični nedostatak sna može izazvati visok krvni pritisak, srčani i moždani udar, pretilost te niz drugih problema. Zbog toga je kvalitetna i dovoljna količina sna veoma bitna. Nemojte pretpostavljati da je umor normalan, jer nije. Ako ne spavate dovoljno ili imate problema s nesanicom, zatražite stručnu pomoć, jer postoji mogućnost da patite od apneje – stanja koje može izazvati poremećaj sna.

Fizička aktivnost

Bavite li se poslom koji iziskuje višesatno sjedenje, fizička aktivnost trebala bi vam biti prioritet. Bilo da je riječ o hodanju, trčanju ili, pak, samo o svakodnevnoj šetnji, pomoći će vam da ublažite negativne posljedice koje sjedenje izaziva. Ako sjedite na poslu, kod kuće probajte sjediti što je manje moguće te sebi pronađite neku zanimaciju koja će vas držati podalje od stolice i naslonjača.                                                                                                         zdravlje.avaz.ba
Umjesto mesa 

Proteini se, osim u mesu, nalaze i u mahunarkama, kao što je grah, naprimjer. Istraživanja su pokazala kako grah sadrži proteine slične vrijednosti kao i meso, a nije štetan za zdravlje.

Ne propustite