OSTALA JE BEZ OBA JAJNIKA U 30. GODINI: Nakon nekoliko godina ljekari su ostali u ČUDU kad su je pregledali (FOTO)

Kiosk
OSTALA JE BEZ OBA JAJNIKA U 30. GODINI: Nakon nekoliko godina ljekari su ostali u ČUDU kad su je pregledali (FOTO)
.

Britanka Ema Getvoldsen (36) postala je pravi medicinski fenomen kada joj je nakon operacije i uklanjanja oba jajnika, izrastao novi.

Iako je ima samo 11 godina, doktori su mislili da je trudna. Ema je s 18 godina osjetila jak bol u donjem delu stomaka, pa je utvrđeno da ima policistične jajnike i ciste zbog kojih je prošla kroz nekoliko operacija, piše "Kurir.rs".

Ona je u februaru 2013. godine donijela odluku da ukloni oba jajnika, ali je nakon tri godine tijelo zbog visokog nivoa hormona estrogena uspjelo da proizvede novi jajnik zbog ostatka tkiva jednog od ranije uklonjenih. Radi se o sindromu ostatka jajnika koji se javlja kod jednog u milion slučajeva.

Međutim, novoizrasli jajnik je bio potpuno funkcionalan i imao je dovod krvi zbog čega je ponovo trpjela bolove koje bi ublažavala jakim lijekovima, pa i morfijumom. Zbog toga je morala da ukloni i novi jajnik, ali operacija nije uspjela. Kontrolni pregled tri nedjelje kasnije pokazao je da je u novoizraslom jajniku velika cista, a zbog ožiljaka od učestalih operacija tkivo unutrašnjih organa je sraslo. Zbog straha od dodatnih komplikacija ljekari u Batu su joj preporučili dalje liječenje u specijalizovanoj klinici u Atlanti u američkoj državi Džordžiji.

U septembru prošle godine uklonjeni su joj jajnik i cista.

"Da me nisu operisali vjerovatno ne bih dočekala Božić. Još se oporavljam kod kuće i nadam se da ću se uskoro vratiti na posao. Savjetujem svim ženama da traže ljekarsku pomoć ako osjećaju da nešto s njihovim zdravljem nije u redu" poručuje Ema.

Ne propustite