MOŽE BITI OTROVAN! Ovi simptomi vam govore da ste se PREDOZIRALI VITAMINOM C

Porodica i zdravlje
MOŽE BITI OTROVAN! Ovi simptomi vam govore da ste se PREDOZIRALI VITAMINOM C
.

Obično se spominje kao najvažniji vitamin koji morate da unosite u organizam ako želite da se zaštitite od bolesti, ali on može biti jako toksičan
 

Iako je to prvo sredstvo u odbrani protiv virusa i čuva vas od prehlada i drugih bolesti, preveliki unos vitamina C može biti izrazito štetan za vaš organizam i jako otrovan za vas. Jak imunitet i život bez prehlada je prva stvar koja svima padne na um kada pomisle na vitamin C, ali oni koji samo jednom u organizam unijeli preveliku dozu ovog vitamina sigurno pamte simptome koji su se javili.

 

Vitamin C ne služi samo za jačanje imuniteta, on pospešuje apsorpciju gvožđa i kalcijuma, pa pomaže protiv alergija, olakšava mršavljenje, važan je za dobar vid a ustanovljeno je da su osobe čija ishrana sadrži veću količinu vitamina C tri puta zaštićenije od razvijanja artritisa u odnosu na osobe koje ne konzumiraju dovoljno ovog vitamina.

 

Toksičnost vitaminom C je retka jer se lako izlučuje iz organizma, posledice vrlo velikih doza (preko 2 g dnevno) su najčešće gastrointestinalne smetnje. Simptomi koji se javljaju kod hipervitaminoze najčešće su pečenje pri mokrenju, dijareja, intestinalni gasovi, bolovi u abdomenu, osip i mučnina.
 

Vitamin C u velikim dozama sa većim dozama acetilsalicilne kiseline (aspirin) može u većini slučajeva da izazove erozivni gastritis, a kod nekih ljudi i ventrikularni ulkus. Askorbinska kiselina se gomila u organizmu i taloži kao bubrežni kamenac pa se osobama koje imaju kamen ili su sklone stvaranju kamenca, preporučuje izbjegavanje velikih doza ovog vitamina. S unosom vitamina i mineralnih materija treba biti oprezan, naročito ako se radi o dodacima ishrani, jer hranom teško da možete preterati sa unosom vitamina.

 

Velike doze vitamina C neće biti korisne, a mogu i da štete zdravlju. Osim toga, veliki unos jednog nutrijenta može da smanji apsorpciju ili da maskira manjak drugog. Zato, budite umjereni! Vitam C možete pronaći u paprici, pomorandžama, ananasu, limunu, jagodama, brokoliju, zelju, peršunu, itd. Treba imati na umu da termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pazite na način pripreme hrane.

Ne propustite