Ljubavna bol

Prekid veze: neobične promjene u našem tijelu

Objavljeno:11.11.2014 - 12:58
A A A Times Arial


Ljubavna bol, pokazala su brojna istraživanja nije samo emocionalna reakcija. Nakon prekida dijelovi mozga, inače zaduženi za procesuiranje fizičke boli postaju znatno aktivniji. Naime, tijelo ljubavni bol doživljava kao opeklinu i izgaranje pod kožom, a takva ostavlja niz posljedica na zdravstveno stanje organizma

Oslabljeno srce i problemi s krvnim tlakom


Prekid veze ili razvod za posljedicu ima hroničan stres koji nastaje kada se javlja osjećaj gubitka kontrole, a posljedica je učestali osjećaj straha i panike. Za razliku od akutnog stresa kada je naše tijelo izloženo povremenim navalama adrenalina, kod hroničnog se kontinuirano proizvodi kortizol, hormon stresa. On naime utječe na svaku stanicu u tijelu, a posebice za krvni tlak i broj otkucaja srca.
Nesanica 
Visoka razina kortizola najčešće uzrokuje i poteškoće pri spavanju, tu se javlja i fizički stres jer nakon prekida krevet više ne dijelimo s voljenom osobom na što tijelo reagira nemirom koji ne dopušta odmor. Tad dolazi do najintezivnijeg stupnja začaranog kruga u kojemu stres prouzrokuje nesanicu, a nedostatak sna povećava stres.

Probavne smetnje 


Probavni sistem i probavni organi su najskloniji promjenama u funkciji nakon i najmanje količine stresa. Poznato je kako nervoza utječe na probavu pa dugoročna napetost ne uzrokuje samo povremene grčeve nego probleme poput žgaravice, zatvora, proljeva.

Ako smo dugoročno uznemireni , naš živčani sistem nije u balansu pa dolazi do zatvora, nakupljanja otpadnih produkata u tijelu, a zatim do upalne reakcije u crijevima, što onečišćuje krv i može dovesti do vrlo raznolikih simptoma. 

Debljanje


Dugoročni stres povezan je sa nakuplajnjem i zadržavanjem viška masnoće u području trbuha. Brojna su istraživanja pokazala da je visoka razina kortizola povezana s dodatnim trbušnim masnim naslagama pa čak i kod inače vitkih žena.

Stres potiče konzumaciju nezdrave hrane bogate praznim kalorijama, sklonost grickanju zalogaja prepunih masnoća, šećera i soli uzrokuje debljanje i povećava razinu kortizola. 

Pad imunološkog sistema


Negativne misli i emocije uzrokovane prekidom ostavljaju veliki trag na imunitetu, tijelo se naime okreće protiv samoga sebe. Učestali osjećaj slabosti, prehlade i alergije javljaju se kao odgovor na oslabljeni imunološki sistem. Osim toga može doći i do autoimunih bolesti, posljedica su im najčešće dugotrajni osjećaju depresije, usamljenosti i socijalne izolacije.

Savjet: Jedini lijek koji pomaže nakon prekida veze, je suočavanje s vlastitim negativnim emocijama koje nikako ne bi smjeli ignorisati. Fizičke i emocionalne utjecaje prekida veze umanjit će preoblikovanje loših misli i samokritičnosti u pozitivne misli koje će potaknuti buđenje optimizma.

Zdrave navike poput vježbanja, prehrane bogate mineralima i vitaminima, adekvatan odmor uvelike će promijeniti rad tijela i stvoriti zaštitu od stresa.