Francuska i SAD osudili napad talibana u Kabulu, Eiffelov toranj ostao u mraku

Svijet
Francuska i SAD osudili napad talibana u Kabulu, Eiffelov toranj ostao u mraku
.

Sjedinjene Države neće tolerirati one koji pružaju utočište teroristima, poručio je Washington osudivši napad u Kabulu u kojem je ubijeno stotinu, a ranjeno 158 osoba, a zločin je osudila i Francuska te je sinoć Eiffelov toranj ostao neosvijetljen. 

 SAD "oštro" osuđuje sumanut napad bombom postavljenom u vozilu hitne pomoći.
 
"Sve zemlje koje podržavaju mir u Afganistanu imaju obvezu poduzeti odlučne mjere kako bi okončale kampanju nasilja koju provode talibani", koji su preuzeli odgovornost za taj novi napad, objavio je američki državni tajnik Rex Tillerson.
 
U priopćenju Tillerson nije imenovao na koju državu misli, no Washington sve češće kritizira susjedni Pakistan da na svom teritoriju ima uporišta afganistanskih talibana ili njihovih saveznika iz mreže Hakani. 
 
"Uporaba ambulantnog vozila kao oružja za napad na civile je čin ljudskog prezira prema Afganistancima i svima koji rade na tome da u zemlju vrate mir te je kršenje  temeljenih međunarodnih zakona", rekao je Tillerson.
 
Napad osudila i Francuska
 
U subotu navečer Francuska je osudila napad i uputila sućut žrtvama. 
 
"Francuska osuđuje napad počinjen u središtu Kabula u kojem je ubijeno gotovo 100 osoba. Napad se dogodio jedva tjedan dana nakon atentata na hotel Intercontinental u afganistanskom glavnom gradu koji je također izazvao brojne žrtve", objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.
 
Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo objavila je da će u znak žalost za žrtvama "u ponoć Eiffelov toranj pogasiti svjetla. Grad Pariz, Parižani i Parižanke na strani su afganistanskog naroda". 
 
Za većinu napada optužena mreža Hakani
 
Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova optužilo je mrežu Hakani da stoji iza većine napada u afganistanskim gradovima.
 
Autobomba skrivena u vozilu hitne pomoći eksplodirala je na policijskoj kontrolnoj točki blizu četvrti u kojoj se nalaze strana veleposlanstva i vladine zgrade, izvijestio je glasnogovornik afganistanske vlade.
 
Radi se o jednom od najkrvavijih napada u Afganistanu u posljednjih nekoliko mjeseci. Prema bolničkim izvorima, broj žrtava mogao bi još rasti, prenosi HinaSAD,.

Ne propustite