Pita od piletine
Vrijeme pripremanja: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Sastojci:
· Oko 200 gr pilećeg filea
· 1/2 glavice luka
· 1/2 struka prase
· 3 češnja bijelog luka
· 1 mrkva
· 1 tikvica
· 2 kašike senfa
· 2 kašike pavlake
· 1 kašika gustina
· Temeljac za podlijevanje
· 1 pakovanje lisnatog tijesta
Priprema:
1. Prodinstati na ulju sjeckani luk, prasu i mrkvu, dodati sitno isjeckanu piletinu, podlijevati temeljcem, dodati narendanu i ocijeđenu tikvicu i senf. Kasnije, pred kraj kuhanja dodati razmućeni gustin kako fil ne bi bio previše rijedak i dodati pavlaku. Začiniti po želji i izmiješati.
2. Razviti lisnato tijesto na pravougaonik, pa staviti fil na obje strane i preklopiti tijesto prema sredini. Ponoviti isto i sa drugim tijestom.
3. Pitu probosti viljuškom, premazati žumancetom i po želji posuti sjemenkama lana, suncokreta, susama.
4. Peći 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180°C.
5. Poslužiti toplo ili hladno uz salatu.