OPREZA NIKAD DOSTA

Imate plinsku bocu? Onda OVE STVARI morate znati, mogu vam SPASITI ŽIVOT!

Objavljeno:18.01.2018 - 19:26
A A A Times Arial

 

Svjedoci smo užasnih nesreća koje se dešavaju zbog eksplozija plinskih boca, u kojima se gube ljudski životi

I zato objašnjava Nebojša Pančić, direktor „Vatroival“ šta je sve potrebno znati kada se rukuje plinskim bocama, koje sve provjere je potrebno uraditi prije nego što se završi rukovanje sa njom i kako saznati koja boca je testirana, a koja nije, piše vestinet.rs

Sve više domaćinstava ima uvedenu stabilnu gasnu instalaciju ili koriste gas propan-butan iz plinske boce. U stabilnoj plinskoj instalaciji nalazi se pod pritiskom uglavnom zemni gas koji je lakši od vazduha i prilikom nekontrolisanog izlaženja odlazi u gornje dijelove prostorija. Gas propan-butan teži je od vazduha, te u slučaju ispuštanja ispunjava prostore od poda prema vrhu – kaže Pančić.

Tehnička ispravnost aparata

Na svakih pet godina treba ispitati ispravnost boce. To se radi pomoću hladnog vodenog pritiska, pomoću koga se lako utvrdi da li je na boci došlo do popuštanja šavova ili do korodiranja same boce. Prilikom ove provjere na bocu se utisne žig, koji označava kada je bila posljednja kontrola – savjetuje Pančić.

Ispravna crijeva, ventili, zaptivak

Kod svake promjene gasne boce, treba promijeniti i zaptivak između boce i redukcijskog ventila. Gas ima sposobnost razlaganja nekih gumenih materije i zato može doći do njegovog oštećenja. Poslije svake upotrebe treba dobro provjeriti da li je ventil od boce zatvoren, jer ukoliko nije, polako se pravi eksplozivna smjesa.

– Treba kontrolisati ispravnost crijeva, jer ako je krto i dugo se koristi, može doći do sitnih pukotina koje se ne mogu odmah opaziti. Ispravnost crijeva možemo ispitati običnom sapunicom od deterdženta. Crijevo treba premazati, pustiti gas i ukoliko se prave mjehurići, znak je da crijevo nije dobro i da ga treba zamijeniti – kaže Pančić.

Ne paliti svjetlo, a bocu odmah izabaciti napolje

Ukoliko osjetite u kući gorak miris u vazduhu, znajte da negdje curi plin. U toj situaciji nikako ne smije da se diraju prekidači, jer i mala varnica je dovoljna da dođe do eksplozije.

Prekidači su jedan od najčešćih uzroka eksplozija, jer ljudi ne vide te varnice. U takvim situacijama samo treba napraviti promaju, a bocu izbaciti napolje van domašaja izvora elektriciteta – ističe Pančić.

Kada plinska boca gori

Ne treba paničiti, jer tada ne može doći do eksplozije. Treba uzeti debelo ćebe, prekriti bocu i tako ugasiti vatru. Zatim je potrebno dobro zatvoriti ventil.

A evo još nekih savjeta:

– Boce kupovati isključivo kod ovlašćenih distributera koji posjeduju maloprodajna mjesta TNG-a (zamjena prazne za punu bocu)

– Boce ne držati u prostorijama koje se nalaze ispod nivo zemlje

– Prilikom korištenja bocu treba postaviti na propisana rastojanja od izvora toplote i izvora paljenja (na primjer dva metra od peći, jedan metar od šporeta koji koristi TNG )

– Bocu uvijek držati u vertikalnom položaju

– Oko boce se ne smije držati zapaljivi material (novine, krpe…)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!