Koliko je bogat Milorad Dodik

Šokantno!
Koliko je bogat Milorad Dodik
DOSIJE DODIK: KOLIKO JE TEŠKO MILOVO BOGATSTVO?

Milorad Dodik nesumnjivo je jedan od najbogatijih političara u regiji. Svoje bogatstvo je umnožavao iz godine u godinu, a upućeni izvori tvrde da se njegova imovina procjenjuje na nekoliko stotina miliona eura! Osim debelih bankovnih računa u inostranstvu, Dodik u BiH i Srbiji posjeduje brojne firme, stanove, kuće, poslovne prostore i stotine hiljada hektara obradivog zemljišta. Akumuliranim milionima Dodik plaća lobiste po svijetu koji mu opet obezbjeđuju međunarodnu podršku i opstanak na vlasti. Većina Dodikove imovine vodi se na članove njegove porodice, rodbinu i najbliže partijske saradnike. Slobodan Stanković, vlasnik firme „Integral inžinjering“ je vlasnik brojnih firmi u RS-u i Srbiji, za koje pouzdani izvore tvrde da su zapravo Dodikove. Borko Džajić, predsjednik nevladine organizacije Forum roditelja RS koji se godinama bavi kriminalom Milorada Dodika, kaže da je ova organizacija podnijela preko 300 krivičnih prijava nadležnim institucijama u RS protiv Milorada Dodika i njegovih najbližih saradnika jer su Republiku Srpsku oštetili za preko pet milijardi maraka. Džajić tvrdi da za svaku malverzaciju iza koje stoji Dodik ima dokaze, dokumentaciju i svjedoke, međutim, nijedan sud u Republici Srpskoj do sada protiv njega nije poveo ozbiljnu istragu. „Svi tužioci u RS u službi su zaštite njegovog kriminala. Na čelu pravosudne i tužilačke mafije RS nalazi se Milorad Dodik. On potpuno upravlja sudovima i tužilaštvom jer je na rukovodeće pozicije postavio sebi lojalne ljude. Zbog toga postoji ozbiljna opasnost da se u potpunosti sruši pravosudni sistem RS. Mi imamo dokaze da je oko 90 privatizovanih preduzeća u Republici Srpskoj njegovo vlasništvo, a sve se vodi na bliže i daljne rođake i partijske prijatelje koji su samo fiktivni vlasnici. Dodik je organizovo pljačku svih resursa u RS i na taj način postao njen vlasnik, a nijedno tužilaštvo zbog toga ne smije da reaguje“, kaže Borko Džajić.


„MILE RONHILL“ U DUHANSKOJ MAFIJI
Dodik se u ratnom i poratnom periodu u BiH bavio švercom cigareta i iz tog perioda potječe nadimak „Mile Ronhill“. O njegovom učešću i švercu govorili su, krajem prošle godine, brojni svjedoci u Specijalnom sudu za organizirani kriminal u Beogradu prilikom suđenja „duhanskoj mafiji“. Javnost je bila uskraćena za ove informacije jer su ta svjedočenja bila zatvorena za javnost, međutim, uspjeli smo doći do stenograma u kojima se jasno vidi Dodikova uloga u organizovanom švercu cigareta. Dodik je u to vrijeme imao firmu u hotelu Interkontinetal, a u posao je ušao zahvaljujući dobrim vezama sa tadašnjim vrhom DB Srbije i KOS. Svjedoci tvrde da se ponašao vrlo bahato, da je tražio od dobavljača da mu se roba isporuči tačno na vrijeme, a da je u plaćanju uvjek kasnio. Prilikom preuzimanja premijerske funkcije, 1998. godine, Dodik je bio dužan milion maraka “Makedonija tabaku“ i 250 hiljada maraka “Banjalučkoj banci“. U kako velikoj finansijskoj dubiozi je tada Dodik bio, najbolje pokazuje činjenica da mu je 1997. godine “Agroprom banka“ oduzela kuću u Laktašima, jer je prestao da vraća kredit od četrdeset hiljada KM. Naš sagovornik Borko Džajić, koji je napravio detaljnu analizu na kojim „poslovima“ je Dodik tačno zaradio milione, tvrdi da je najveća pljačka počinjena u Investiciono razvojnoj banci RS. Čak 700 miliona KM iz IRB RS podjeljeno je članovima Dodikove porodice, rodbini i bliskim tajkunima. Dodik je 2007. godine prodao „Mobi's“ mobilnoj telefoniji Srbije za 664 miliona eura. Novac koji je RS dobila prodajom Telekoma i Naftne industrije RS-a trebalo je da bude iskorišten za razvojne programe. Razvoj privrede u RS je izostao, a na računima, kako tvrdi ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ostalo je svega 30 miliona KM. Nikad niko od Dodikovih ljudi javnosti nije objasnio gdje su potrošena ovi milioni.

IZ SVAKE INVESTICIJE U RS TRIDESET ODSTO NA DODIKOV RAČUN
„Dodik je je osmislio da promoviše investiranje u RS, što je vrhunac licemjera, jer iza svake investicije on za sebe izvlači najmanje 30 posto novca. Tako je bilo i sa izgradnjom zgrade Vlade RS, RTV Doma i autoputom Banja Luka-Gradiška. Dodik je odgovoran za brojne nezakonitosti i prevare počinjene na spomenutim projektima, u kojima je RS oštećena za više stotina miliona KM. Samo za zemljište na kojem su izgrađene ove dvije zgrade Vlada RS-a, odnosno Dodik, pokrali su oko sto miliona KM. Naime, zemljište je firmi ’Integral inžinjering’,čiji je vlasnik Slobodan Stanković, biznismen iz Laktaša, rodnog mjesta premijera RS Milorada Dodika, plaćeno višestruko više od njegove tržišne cijene. Posao opremanja nove zgrade vlade bio je vrijedan 50 miliona, ali je i tu vješto smišljena krađa. Samo na namještaju kojim je opremljen Administrativni centar Vlade RS ukradeno je 30 miliona KM“, kaže Borko Džajić. Dodik svoje interese ima i u firmi GP “Krajina“, čiji je suvlasnik Milenko Čičić. Firmi “Krajina“ je povjereno da gradi cijeli jedan kvart u Banjaluci, a da pritom ne plaća gotovo nikakve dažbine. Brojni svjedoci, koji su se javili „Forumu roditelja RS“ tvrdili su da Dodik na vrlo specifičan način ima dionice u velikom broju ovdašnjih firmi. Dodik sa vlasnicima potpisuje ugovore koji mu garantuju minimum 20 do 30 posto akcija u tim preduzećima. Ti ugovori se nigdje ne objavljuju i drže se u strogoj tajnosti, a firme u kojima je on suvlasnik dobijaju najbolje poslove vrijedne stotine miliona maraka. Osim “Kaldere” i “Krajine”, to su “Integral inženjering”, “Niskogradnja”, “Grand trejd” i mnoge druge. Svi oni koji se suprotstave Dodikovim zahtjevima za dijelom akcija u njihovim firmama, ostaju bez posla i izloženi su progonu. Upućeni izvori tvrde da je većina imovine koja se vodi na Slobodana Stankovića, zapravo Dodikova. Tako je po Dodikovoj odluci Vlada RS prije dvije godine u novoj zgradi Slobodana Stankovića pokupovala namještene kancelarije, čija se cijena kretala čak od pet do sedam hiljada maraka po kvadratnom metru. Stanković je nominalno vlasnik i banje “Laktaši“ gdje je izgrađen moderan gradski bazen i hotel, međutimm, izvori bliski predsjedniku RS tvrde da je banja je od prije dvije godine u vlasnišvu Dodikove porodice, te da je on ovih dana namjerava uknjižiti na brata Gorana Dodika. Na isti način, po Dodikovoj direktivi, tajkuni okupljeni oko Vlade RS i rukovodstva SNSD, morali su kupiti zgradu Regionalnog inspektorata Banjaluka. To je bio potpuni presedan. Naime, umjesto da se pojavljuje kao investitor, Vlada RS od privatnih kompanija kupuje nekoliko zgrada po izuzetno visokoj cijeni. Izgradnja auto ceste Banj Luka-Gradiška koju je također gradila Stankovićeva firma, priča je za sebe. To je nesumnjivo najskuplji dio auto puta koji je ikada izgrađen u Evropi, a na njemu je, tvrdi Borko Džajić, pokradeno oko sto miliona eura.
Donosimo neke od afera.

Afera "Kredit"

U novembru prošle godine Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je krivičnu prijavu protiv organizovane kriminalne grupe na čelu s Miloradom Dodikom i to zbog izvršenja više krivičnih djela. Pored Dodika prijava je podnesena i protiv vlasnika Pavlović Internacional banke Slobodana Pavlovića, Radomira Jovanovića, direktora banke Petra Lazovića, bivšeg direktora Slobomira Blaga Blagojevića, članova nadzornog odbora Pavlović banke Mileta Pavlovića i Milovana Erića, kao i direktorice Agencije za bankarstvo Slavice Injac. Oni su navodno koristeći svoj utjecaj, javnu funkciju i značajna novčana sredstva izvršili krivična djela tako što su Dodiku, kada je on bio premijer Republike Srpske, 2008. godine omogućili novčana sredstava u iznosu od 1.468.373,00 KM po osnovu navodnog kredita. Dodik je od tog novca kupio vilu u Beogradu koju je platio 750.000 eura i to tako što je preko Pavlović banke taj novac prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu koja je bila vlasnik vile na Dedinju. Aktuelni predsjednik RS-a je tada tvrdio da je podigao kredit od Pavlović banke kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije kada je on odobren.  Sve ove dokumente objavio je SDS, isto kao i uplatnice iz kojih je vidljivo da su rate Dodikovog kredita uplaćivali radnici Pavlović banke. Sa druge strane, Dodik tvrdi da je sve u kupovini bilo regularno, dok ipak datumi i činjenica da je gotovinom platio vilu, pa tek godinu kasnije sve pokušao pokriti kreditom, govore suprotno. Istraga bi trebala pokazati i da li je Slobodanu Pavloviću zauzvrat IRB Republike Srpske dala kredit od pet miliona KM njegovoj firmi "Aqua city" za izgradnju vodenog grada.

Afera "Orgije" i "Administrativni centar"

Predsjednik RS-a doveden je i u vezu s aferom "Orgije" nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prozvao tajkuna Slobodana Stankovića da su na njegovoj jahti u Portorožu političari organizovali orgije. Stanković koji je blizak Miloradu Dodiku realizovao je niz projekata kao što je izgradnja Vlade Republike Srpske i brojnih drugih projekata. U njegovom vlasništvu je firma "Integral-inžinjering" koja je gradila i Administrativni centar RS-a u Banjoj Luci. Zbog finansijskih malverzacija u ovom projektu koje su procijenjene na oko 150 miliona maraka pokrenuta je istraga protiv Dodika, Stankovića i još nekoliko osoba. Međutim, istraga je, pod nikad do kraja razjašnjenim okolnostima, obustavljena.

Afera "Kila zlata"

Za Dodika se vezala i afera "Kila zlata" nakon što je bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji i nekadašnji šef Predstavništva Republike Srpske (RS) u Moskvi Gordan Milinić kazao da je pred njegovim očima tadašnjem premijeru RS-a Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio lijepo upakovan kilogram zlata. Navodno, Dodik je rekao kako će zlato pokloniti svom unuku. Partija demokratskog progresa (PDP) još u mjesecu novembru počela je pojedinačno objavljivati 150 afera kriminala i korupcije Dodikove vlasti. 

Afera "Oslobođenje-Delta"

PDP je pozvao nadležne organe da se istraži opraštanje novčane kazne u iznosu od četiri miliona KM preduzeću Delta DMD u vlasništvu Miroslava Miškovića, izrečene zbog kršenja ugovora o privatizaciji preduzeća Oslobođenje. Prema kazni koju je izrekla Investiciono-razvojna banka, a što su i u javnosti potvrdili zvanični predstavnici IRB-a, Delta DMD (kao kupac Darta trgovine, koja je izvršila privatizaciju) prekršila je odrebe o otuđenju i opterećenju sredstava, te obavezu zapošljavanja.Nakon toga, na 118. redovnoj sjednici Vlade RS donesen je Zaključak da se firmi Darta trgovina (u vlasništvu Delta DMD) oprosti kazna od četiri miliona KM, koja je trebala biti uplaćena u budžet RS. Tačnije, IRB-u je naloženo da ne vrši naplatu pomenute kazne. U Zaključku nije navedeno nikakvo obrazloženje za donošenje takve odluke. Smatramo da se radi o direktnoj šteti nanesenoj Republici Srpskoj, te o kršenju pravila principijelnosti i jednakog tretmana investitora, kao i da je više nego jasna mogućnost počinjenja nekog od krivičnih djela, posebno iz oblasti korupcije i zloupotrebe javnog položaja. Šteta po budžet Republike Srpske je 4.000.000 KM ili 12.500 prosječnih penzija.

Afera Robna kuća "Boska"

Slučaj privatizacije Robne kuće „Boska“ je jedan od onih koji je u posljednje vrijeme privukao najveću pažnju javnosti, zbog izbjegavanja Vlade RS da javnosti predstavi Ugovor o privatizaciji, nejasnoća oko toga da li je Ugovor ispoštovan, odnosno da li su predviđena sredstva uplaćena u budžet RS i da li je obaveze prema radnicima isplatio investitor ili Vlada RS. PDP ističe da je neophodno da se, između ostalog, javnost konačno upozna sa sadržajem ugovora: Slučaj Robna kuća Boska ima i svoj drugi dio, jer je Republika Srpska, pod veoma sumnjivim okolnostima, kupila obveznice Boske, nakon privatizacije, kada više nije imala nikakve obaveze prema investitoru i to u iznosu od 15 miliona KM. Kupovinu je izvršila Investiciono-razvojna banka, po izričitoj odluci Skupštine akcionara IRB, kojom predsjedava premijer Republike Srpske, iako je bila višestruko upozoravana da se radi o rizičnom plasmanu, što je potvrdio i tadašnji glavni republički revizor Boško Čeko. Posebno je bitno da se slučaj Robna kuća Boska istraži i zbog toga što Boska ne izmiruje svoje obaveze po emitovanim obveznicama. Dug prema Republici Srpskoj je sada već višemilionski, a potencijalna šteta nanesena interesima RS je ogromna. Šteta po budžet Republike Srpske do 15.000.000 KM ili 46.875 prosječnih penzija.

Afera "Hidrogradnja"

PDP je pozvao da se istraži privatizacija preduzeća Hidrogradnja Pale, koju je 2008. godine kupilo preduzeće Integral za oko dva miliona KM. Integral je naknadno samo dio Hidrogradnje (Hotel Panorama na Palama ) prodao Ministarstvu prosvjete i kulture RS za izgradnju studentskih domova na Palama za 5,5 miliona KM. Nakon toga, ugovor o privatizaciji Hidrogradnje je raskinut. PDP je tražio istragu samog procesa privatizacije Hidrogradnje i posebno transakcija koje su uslijedile nakon privatizacije, kao i ostalih aspekata ovog slučaja, jer su očigledne sumnje da se radi o počinjenju niza krivičnih djela, sa ogromnom štetom po Republiku Srpsku. Šteta po budžet Republike Srpske 3.500.000 KM ili 10.937 prosječnih penzija.

Afera "Šume Srpske"

PDP smatra da je potrebno istražiti razloge nastanka nenaplativih potraživanja u iznosu od 31 milion KM u preduzeću Šume Republike Srpske, koja će, prema riječima tadašnjeg direktora Šuma Jakova Galića, morati biti otpisana. Prema navodima direktora, koji je u javnost iznio podatak o dugu od 31 milion KM, prethodna rukovodstva preduzeća su robu davala bez ikakvih pokrića, odnosno na "časnu riječ“. "Potrebno je da se utvrdi ko je potpisivao odluke da se šumska građa prodaje bez avansnih uplata, bankarskih garancija ili neke druge adekvatne zaštite interesa Šuma Srpske. Također, potrebno je utvrditi ko su preduzeća i njihovi vlasnici koji su dobijali robu i koji su napravili ova zaduženja, a neki od njih vrlo brzo nakon preuzimanja robe i gasili svoje firme, ostavljajući ogromna dugovanja", upozoravaju iz PDP-a.  U ovom slučaju je izuzetno izražena sumnja da se radi o seriji počinjenih krivičnih djela, te tražimo da se hitno sprovede istraga, jer je potencijalna šteta nanesena Republici Srpskoj ogromna. PDP dodaje da je posebno važno da se istragom utvrdi ko je naredio promjenu pravila koja su važila do 2006. godine – da Šume Srpske neće prodavati robu bez avansne uplate ili bankarske garancije. Šteta po budžet Republike Srpske 31.000.000 KM ili 96.875 prosječnih penzija

Afera "Fiskalizacija"

PDP ističe da su jedinu korist od fiskalizacije imala preduzeća koja prodaju fiskalne kase, najviše zbog monopolističkog položaja u koji ih je stavila Vlada RS. Prije svih, to je preduzeće Mikroelektronika iz Banje Luke, bliska SNSD-u, koje je, prema nezvaničnim podacima, uvezlo, sastavilo i prodalo čak dvije trećine svih fiskalnih sistema po cijenama nekoliko puta većim od stvarne tržišne u regionu. Korist od ovako izvršene fiskalizacije imala su i preduzeća koja vrše tehnički pregled, te Telekom Srpske kao mobilni operater kome se plaća pretplata. Direktna šteta po privredu Republike Srpske iznosi 106 miliona KM, a indirektna je mnogo veća s obzirom na broj zatvorenih odnosno odjavljenih privrednih subjekata u posljednjih sedam godina, otkako je započeta fiskalizacija. Katastrofalni efekti fiskalizacije: 

  • 47.363 fiskalnih kasa x 1.000 KM (prosječna cijena kase) = 47,36 miliona KM
  • 65 KM (prosječna godišnja cijena tehničkog pregleda) x 47.363 fiskalnih kasa x 7 godina = 21,55 miliona KM
  • 9,36 KM (cijena mjesečne pretplate prema mobilnom operateru) x 47.363 fiskalnih kasa x 12 (mjeseci u godini) x 7 godina = 37,23 miliona KM

Ukupan iznos koji je uzet od privrede Republike Srpske je 106,14 miliona KM. Vlada RS je priznala da nije bilo efekata u povećanju prihoda u budžetima RS, fondova i lokalnih zajednica i da je cilj bio samo obaveza fiskalizacije, odnosno instaliranja fiskalnih sistema. Ovo se može naći u obrazloženju Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama. Međutim, u tom obrazloženju nema ni riječi o negativnim efektima, broju zatvorenih preduzeća i samostalnih trgovačkih radnji i izgubljenim radnim mjestima. Navedeno je, također, da će svega 3.000 fiskalnih jedinica biti "defiskalizovano" što je samo šest posto od ukupnog broja, pa se postavlja pitanje šta tako mali broj preduzetnika da radi sa defiskalizovanim kasama. U Vladinom Prijedlogu izmjena i dopuna zakona nedostaje cijelo poglavlje iz Nacrta izmjena i dopuna zakona kojim se preciznije obrazlaže koje su to djelatnosti predmet defiskalizacije, što je otvorilo dodatnu sumnju da se radilo o klasičnom političkom predizbornom marketingu vlasti. Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na dan 8. jula 2014. godine (kada je rađena analiza u Ministarstvu finansija RS), ukupan broj podnesenih zahtjeva za fiskalizaciju je 47.389, od čega je postupak fiskalizacije završen kod 47.363 obveznika. U Republici Srpskoj posluje 350 ovlaštenih servisa i svaki od njih, slobodno, ugovorom određuje cijenu tehničkog pregleda fiskalnih uređaja. Srednja cijena godišnjeg tehničkog pregleda iznosi 52,65 KM (sa obračunatim PDV-om). Ta cijena se uvećava za dodatnih 15 KM do 20 KM ako se tehnički pregled vrši na terenu, a ne u prostorijama ovlaštenog servisa. Šteta za privredu Republike Srpske: 106.140.000 KM = jednokratni direktni podsticaji od po 5.000 KM za otvaranje 21.228 radnih mjesta Stavovi i objašnjenja PDP, kao i finansijski pokazatelji za ovu aferu izvedeni su iz zvaničnih Vladinih obrazloženja Zakona o fiskalnim kasama i Izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama.

Afera "Zloupotreba mladih"

PDP se pita kakva je korist od "Projekta potrebe mobilnosti i učešća mladih u afirmaciji omladinskog rada i organizovanja u RS" koji je Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport 2008. godine platilo 199.000 KM nevladinoj organizaciji Centar za društvena kretanja? Upitnost ovog projekta navedena je i u Revizorskom izvještaju Ministarstva za 2008. godinu kojim je glavni revizor RS utvrdio mnogo pitanja i nepravilnosti prilikom dodjele ovih sredstava nevladinoj organizaciji Centar za društvena kretanja koji je osnovao lični prijatelj i radni kolega ministra. "Nikakvih efekata ove studije nije bilo za afirmaciju omladinskog rada i organizovanja u Republici Srpskoj. Najvećim dijelom sredstva su korištena za isplatu desetina hiljada ličnih honorara tako da se može opravdano sumnjati da se ovdje radi o klasičnom 'pranju' budžetskog novca u iznosu od 199.000 KM", dodaje PDP. Šteta za budžet Republike Srpske 199.000 KM ili bespovratnog podsticaja od 2.000 KM za 100 škola sportova u cijeloj RS. U prilogu ovih tvrdnji je Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske za period 01.01.-31.12.2008. godine gdje revizor na 11. strani iznosi tvrdnje o ovom projektu.

Afera "Zmijanjeplast"

PDP se pita da li je štetno djelovanje kada isplatite štetu po vansudskom poravnanju privatnom preduzeću preko njegovog advokata i na taj način omogućite naplatu potraživanja po osnovu poreza i doprinosa od istog tog preduzeća? Zakonom o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS planirane su isplate u iznosu 17.200.000 KM, od čega je realizovano 14.183.913 KM. Najznačajniji dio ovih rashoda odnosi se na isplatu 11.000.000 KM po sudskom poravnanju sa Zmijanjeplastom. U međuvremenu je po prvoj tužbi presuđeno u korist Zmijanjeplasta, a isplata je izvršena iz budžeta za 2006. godinu, na ime unutrašnjeg duga (3.946.419 KM). Skandalozno je da je isplata vršena preko ovlaštenog advokata sa namjerom da se izbjegne plaćanje višemilionskih obaveza Zmijanjeplasta po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa prema budžetima. U tom periodu preduzeće Zmijanjeplast je imalo skoro pet miliona duga po osnovu poreza i doprinosa prema budžetu RS, zdravstvenom, penzijskom i drugim fondovima. Šteta za Republiku Srpsku 14.946.419 KM ili 46.707 prosječnih penzija.

Afera "Razvojna strategija"

Iz PDP-a postavljaju pitanje kakvi su efekti i za šta su potrošena sredstva sa posebne budžetske stavke 821700 – Izrada strategije razvoja Republike Srpske za 2009. godinu u iznosu od 2.000.000 KM? "Veoma je interesantno vidjeti kako su potrošeni ovi milionski iznosi, ko je radio strategiju, da li je strategija implementirana i u kojem obimu", ističu.  Šteta za Republiku Srpsku dva miliona KM ili finansijska podrška od po 100.000 KM za 20 najnerazvijenijih opština u RS. Dodaju da je danas Republika Srpska ekonomski, politički, ali i strateški u mnogo težem položaju, zaduženje je veće za 2 milijarde KM nego 2009. godine. Broj zaposlenih je manji za 65.000 hiljada nego 2009. godine, deficiti u fondovima su dva puta veći nego 2009. godine, životni standard mnogo manji jer je evidentan rast potrošačkih cijena i cijene potrošačke korpe, realni iznos plata i penzija samim tim ispod nivoa od 2009. godine.

Afera "Sportsko veče"

PDP se pita kakva je korist od manifestacije ”Noć svjetskih šampiona” za koje je Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport 2008. godine platilo 580.000 KM? PDP pita i da li su izdavani fiskalni računi i koliko je korist od ovog projekta imala Republika Srpska? Šteta za Republiku Srpsku 580. 000 KM ili finansijska podrška u iznosu od po 5.800 KM za 100 amaterskih sportskih klubova u RS. Iako je traženo od Ministarstva za porodicu, omladinu i sport informacija o utrošku sredstava za ovu "sportsku manifestaciju" koju je podržalo i nekoliko javnih preduzeća, te grad Banja Luka, do dana današnjeg nema odgovora šta je to koštalo više od pola miliona KM, a plaćeno je iz budžeta RS. Poznato je da je fiskalizacija započela godinu dana ranije i da je obaveza organizatora da kroz naplatu ulaznica evidentira prihod od prodaje. Nijemo je ostalo i Ministarstvo finansija na upit koliko je uplaćeno od ulaznica i ostalih prihoda po osnovu PDV-a i koliko je Republika Srpska naplatila poreza za ovaj grandiozan događaj. Nevjerovatno je da su se ovoliko veliki iznosi uplaćivali za samo jedan večernji borilački meč i koncert, a da nema preciznog izvještaja niti iznosa poreske koristi za budžet.

Afera "Projekat Srebrenica"

PDP pita kakvi su efekti i za šta su potrošena sredstva sa posebne budžetske stavke 412900 ” – Projekat "Stichting Srebrenica Historical Project" Hag za 2010. godinu u iznosu od 400.000 KM? Šteta za Republiku Srpsku 400.000 KM ili finansijska podrška od po 4.000 KM za 100 porodica optuženih pred Haškim tribunalom. "Ovo je još jedan primjer trošenja sredstava bez ikakvog objašnjenja. Simptomatično je da je ovo bila posebna budžetska stavka jednako kao transfer Fondu PIO ili transfer socijalno ugroženim stanovnicima i slično, što govori da se ovakav budžetski tretman nije mogao dogoditi bez saglasnosti ključnih ljudi u vladajućoj koaliciji", ističu iz ove političke stranke.  Takođe, nikada nije dobijen odgovor na poslaničko pitanje o pravdanju, odnosno utrošku ovih sredstava i da se ova "nova" budžetska stavka pojavljuje u izbornoj godini.

Afera "IPA fondovi"

Pitaju se i zašto je otkazan projekat Transport – Podrška u sprovođenju obaveza iz saobraćajnog sektora iz IPA 2013? Projekat je u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a u Republici Srpskoj uključuje i putnu komunikaciju Sarajevo - Vardište, Ugar - Kneževo - Banja Luka, zaobilaznica Banja Luka, te željezničku prugu Kostajnica - Doboj i Doboj - Brčko. Vrijednost projekta je 35 miliona KM, od čega je Republici Srpskoj trebalo da pripadne 1/3 ili 12 miliona KM. Šteta za Republiku Srpsku 12.000.000 KM ili 37.500 prosječnih penzija. Korištenje bespovratnih sredstva koja su bila na raspolaganju Bosni i Hercegovini kroz Instrumente pretpristupne pomoći tzv. IPA zavisilo je od stepena saradnje Vlade Republike Srpske, Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH. Vrijednost pomoći u periodu 2007-2013 bila je skoro 100 miliona KM godišnje, kao i za IPA-2 za period 2014-2020 u iznosu od preko 11 milijardi KM za zemlje Zapadnog Balkana Prilikom ugovaranja sredstava iz IPA za 2013. godinu izgubljena su bespovratna sredstva za projekat Transport, Podrška u sprovođenju obaveza iz saobraćajnog sektora zbog nesposobnosti vladajuće koalicije na entitetskom (ključni politički faktor u RS je bio SNSD) i nivou BiH (ključni politički faktor iz RS u institucijama BiH je bio SNSD). Zbog izostanka dogovora, ova sredstva su od strane Evropske unije preusmjerena Kosovu i Srbiji. Napominju da su se tada koalicioni partneri na nivou BiH veoma lako dogovarali oko usvajanja budžeta, Zakona o Elektroprenosu, budžetima institucija BiH, ali su štetno djelovali ispuštanjem prilike da dobiju ova bespovratna sredstva za poboljšanje putne i željezničke komunikacije u RS i BiH.

Afera "Stručne usluge 1"

Kakvi su efekti i za koje potrebe su utrošena sredstva Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a sa budžetske stavke potrošačka jedinica 412700 - rashodi za stručne usluge 2011. u iznosu od 6.002.000 KM?", postavljaju pitanje iz PDP-a. Ovaj iznos je, navodi se, isplaćen iz Budžeta Republike Srpske za 2011. koji je usvojen u decembru 2010, a da ni do danas nije poznato, tačnije - nikada nije odgovoreno na zvaničan upit skupštinskog odbora gdje je ovaj novac i za koje namjene je utrošen. Šteta za budžet Republike Srpske iznosi 6.002.000 KM ili 18.756 prosječnih penzija, tvrdi PDP. "Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a donio je 26. decembra 2014, prije rasprave o budžetu za 2015, jednoglasan zaključak (za njega su glasali i članovi odbora iz pozicije i opozicije) kojim se od Vlade RS-a traži detaljna informacija o trošenju novca. Preciznije, od Vlade se traži informacija o utrošku sredstava sa ove potrošačke jedinice u okviru Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a za period 2010-2014. za svaku isplatu pojedinačno. Vlada je, po Poslovniku o radu NSRS, obavezna da na pitanje poslanika i na zahtjev odbora uputi zvaničan odgovor u roku od 15 dana, ali odgovor nije stigao. Iz tog razloga Odbor je poslao 16. marta ove godine urgenciju za traženje odgovora, ali odgovor nije stigao do danas", stoji u saopćenju.

Afera "Stručne usluge 2"

PDP je saopćio da je 2012. godine za nepoznate namjene potrošeno 5.674.000 KM. Pitaju kakvi su efekti i za koje potrebe su utrošena sredstva Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS sa budžetske stavke – potrošačka jedinica 412700 – Rashodi za stručne usluge za 2013. godinu u iznosu od 5.073.000 KM? Ovaj iznos je isplaćen iz Budžeta Republike Srpske za 2013. godinu koji je usvojen u decembru 2012. godine. Do danas nije poznato, tačnije – nikada nije odgovoreno na zvaničan upit skupštinskog odbora: gdje su ove pare i za koje namjene su utrošene? Šteta za Republiku Srpsku 5.073. 000 KM ili 16.360 prosječna penzija. Nastavljena je praksa započeta dvije godine ranije, pa kada se saberu iznosi za nepoznate stručne usluge 2011, 2012. i 2013. godine isplaćene bez pravdanja dobije se cifra, za samo jednu potrošačku jedinicu, od 16.749.000 KM.

Afera "Klinički centar" i "Toplane"

Druga opoziciona stranka u RS-u, SDS se pita kako je moguće da se pored megalomanskih investicija u Kliničkom centru zanemari održavanje instalacija koje su neophodne za rad aparata za disanja na odjelu Intenzivne njege Klinike za dječije bolesti, koja je jedina takve vrste u cijeloj Republici Srpskoj, čime su dovedeni u opasnost životi novorođenih beba? Isto tako, protekla decenija je potrošena na praznim obećanjima SNSD-a da će riješiti problem funkcionisanja Gradske toplane, ali je postalo očigledno da je stanje u ovoj strateškoj ustanovi postalo još teže te da se ponavlja priča iz prethodnih godina o nedostatku mazuta. Iako su Gradske vlasti Banja Luke i rukovodstvo Toplane i početkom ove sezone grijanja tvrdili da Toplana spremno dočekuje sezonu grijanja, postalo je očigledno da oni nemaju nikakav plan o obezbjeđenju normalnog funkcionisanja ove ustanove u jeku sezone. Namješteni tenderi, netransparentne javne nabavke, privatni aranžmani i partijsko zapošljavanje nestručnih i nekompetentnih kadrova u režiji SNSD-a su tako postali vrh ledenog brijega čije su katastrofalne posljedice morale kad - tad isplivati na površinu. SDS Banja Luka poziva nadležne organe, Tužilaštvo i MUP da pod hitno prečešljaju sve ugovore i stavke iz materijalno-tehničkog poslovanja u ovim ustanovama i provedu istrage, jer postoji realna opasnost od nastupanja nesagledivih posljedica po zdravlje i bezbjednost građana.

 

Ne propustite