KRIPTOVALUTNA GROZNICA SE NASTVALJA: Ripple je novi bitcoin

Objavljeno:04.01.2018 - 09:32
A A A Times Arial

Nakon bitcoina, litecoina i ethereuma, došao je red i na ripple. Vrijednost te digitalne valute posljednjih sedmica raste, pa je ona danas druga najvrjednija kriptovaluta, prenosi CNN.

Ta relativno nepoznata kriptovaluta, poznata i pod nazivom XRP, sada vrijedi oko 2,60 američkih dolara, a tržišna kapitalizacija joj premašuje 100 milijardi dolara. Početkom decembra ripple je vrijedio samo 25 centi.

Kriptovaluta s podrškama banaka

Bitcoin je još uvijek znatno skuplji: u utorak ga se moglo kupiti za oko 15.000 dolara, a tržišna kapitalizacija mu je iznad 250 milijardi dolara.

Ripple, za razliku od bitcoina, kontrolipše jedna kompanija, kalifornijski Ripple. Prema izvještajima, sadašnji i bivši rukovodilac Ripplea preko noći su zahvaljujući uspjehu ripplea postali milijarderi.

Ripple je u promet pušten 2012. godine kako bi se olakšale svjetske financijske transakcije. Za razliku od drugih kriptovaluta, Ripple je povezan s legitimnim bankama. Ripple koriste Santander (SANPRA), Američka banka (BAC) i UBS.

Rippleovu tehnologiju u posljednjih nekoliko sedmica usvojile su i tvrtke za financijske usluge iz Japana i Južne Koreje, zbog čega je takođe dobio na vrijednosti.

Potencijal za inflaciju

Prema ulagaču Stephenu Powagi iz kompanije Blockchain Momentum, ripple i slične valute ulagačima su privlačne zbog svoje niske cijene.

Za razliku od bitcoina, ripple ne stvaraju korisnici ''kopanjem'', nego potpunu kontrolu nad njim ima kompanija.

Na početku je stvoreno 100 milijardi rippleova, a u opticaju ih je trenutno 38 milijardi. Upraviteljska kompanija može izdati do jedne milijarde novčanica mjesečno, što bi, prema Powagi, moglo prezasititi tržište.

Ako kompanija odluči krenuti tim tempom, količina ripplea udvostručiće se u sljedeće četiri godine, upozorava Powaga.

"Neki od novijih učesnika na tržištu ne uzimaju u potpunosti u obzir potencijal za inflaciju" kaže Powaga.

Tehnologija blockchaina

Prema Rippleu, prekogranična plaćanja za koja su bitcoinu potrebni sati, a tradicionalnim oblicima plaćanja dani, ripple rješava u sekundama.

Slično bitcoinu, platna mreža ripplea, RippleNet, takođe koristi tehnologiju blockchaina.

Blockchain je javan popis koji sadrži podatke o svakoj transakciji. Transakcije se dodaju u "blokove", to jest djeliće koda koji stvaraju lanac. Popis bilježi svaku transakciju, piše CNN.

(Index.hr) 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!