Bugarski predsjednik uložio veto na zakon o borbi protiv korupcije

Svijet
Bugarski predsjednik uložio veto na zakon o borbi protiv korupcije
.

Bugarski predsjednik Rumen Radev uložio je suspenzivni veto na zakon o borbi protiv korupcije i oduzimanju nezakonito stečene imovine, saopćeno je u utorak iz predsjedničke službe za odnose s javnošću.

Ovaj zakon, koji je predložila vlada, usvojio je parlament 20. decembra 2017. godine, podsjeća BTA.

Narodna skupština može oboriti predsjednički veto natpolovičnom većinom od ukupno 240 zastupnika, odnosno sa 121 glasom.

- Korupcija je višedimenzionalni negativni fenomen i privatni ekonomski interesi se njome koriste kako bi preuzeli kontrolu nad glavnim nivoima državne vlasti, vršeći utjecaj na procese donošenja odluka radi njihove vlastite koristi kroz nezakonite i najčešće tajne oblike pritiska i utjecaja. Korupcija ograničava temeljna građanska prava i slobode, potkopava vjeru u državu, usporava ekonomski razvoj i investicije, te krade od prosperiteta nacije - navedeno je u objašnjenju veta.

Kako je čelnik države kazao, borba protiv korupcije ne može biti ograničena na mjere predviđene u ovom zakonu kakav je usvojen.

- Ove mjere, iako potrebne, nedovoljne su za efikasno suzbijanje korupcije kakvo javnost očekuje - dodaje Radev.

U objašnjenju je također navedeno da je taj zakon u principu nedosljedan zadatku koji sam postavlja - efikasnoj borbi protiv korupcije, te da odstupa od temeljnih principa ustava i međunarodnih sporazuma čija je Bugarska potpisnica, prenosi Fena.

Ne propustite