NAUČITE IH ŠTO PRIJE: 9 trikova koji vam mogu spasiti život jednog dana

Kiosk
NAUČITE IH ŠTO PRIJE: 9 trikova koji vam mogu spasiti život jednog dana
.

Korisno je znati neke stvari u slučaju da se zadesimo u nekim teškim situacijama u životu.

Ovi savjeti nam mogu spasiti život: 

Baterija telefona

Može vam pomoći da u divljini zapalite vatru. Ipak terbate biti veoma oprezni kako ne bi došlo do nesreće.

Nedostatak vode

Dobro će vam doći da imate plastičnu kesu,flašu(ili plastičnu posudu) i malo šljunka. Iskopajte rupu u zemlji i onda postavite posudu ili flašu, potom je prekrijte plastičnom kesom u kojoj je šljunak. To će pomoći da se voda akumulira u flaši, piše megagiga.info. 

Kompas

Umjesto kompasa možete koristti i sljedeći način.Uzmite malo žice i protrljajte kroz kosu. Potom stavite tu žicu na komad papira, a komad papira na površinu vode. Vidjet ćete da će se žica ispraviti i pokazati smjer prema sjeveru.

Prečišćavanje vode

Uzmite gazu ili nešto pamučno i sipajte vodu preko. Čista voda će ostajati u posudi.

Grudnjak kao maska

Možda vam ovo zvuči čudno, ali vam može dobro poslužiti. Jednostavno uzmite grudnjak kako bi se u teškim situacijama zaštitili od dima.

Gužva

Kada se zadesite u gužvi, nemojte paničiti i nervirati se. Umjesto toga, udahnite duboko, opustite se i razmišljajte o nekom mirinijem mjestu. Potom probajte što smirenije prolaziti kroz gužvu.

Divlje životinje

Koliko god vas strah uhvatio, nemojte praviti nagle pokrete i trčati. Pogledajte ih i onda se lagano počnite udaljavati, bez naglih pokreta.

Krvarenja i rane

Najbolje bi bilo kada biste prekrili gazom, ali ako nemate onda pritisnite. Zapamtite, nipošto ne vadite zabodeni predmet dok ne stogne hitna.

Tava koja gori

Stavite sode i smanjit će se vatra.

 

 

Ne propustite