Sindikat policije KS želi pravno provodivo i ustavno rješenje u vezi zakona PIO

Bosna i Hercegovina
Sindikat policije KS želi pravno provodivo i ustavno rješenje u vezi zakona PIO
.

Sindikat policije Kandona Sarajevo izrazio je zahvalnost na podršci koju je dobio ovih dana od mnogobrojnih udruženja i organizacija iz zemlje i regije u vezi Zakona PIO.

Sinikat policije KS je sapćio da je svoje aktivnosti u vezi Zakona o PIO provodio kontinuirano gotovo dvije godine, te da je tražio rješenje sve dok predlagač nije odlučio izvaditi neku treću opciju zakona iz ladice i kazao da zakon mora biti usvojen.

 -Vlada i njeni predstavnici u Parlamentu FBiH predlažu zakon koji su usaglasili sa Savezom penzionera, ljudima koji već uživaju to pravo, umjesto da provedu širu raspravu sa svim zainteresiranim osobama - navode iz Sindata policije KS. 

Dalje ističu da njihovi predstavnici u svojim istupima nisu nikada izjavili da su protiv donošenja zakona, ali žele pronaći adekvatno pravno rješenje za prijedlog koji su usaglasili s Vladom, iako takav prijedlog za posljedicu ima smanjenje budućih penzija za određeni procenat u odnosu na postojeće. 

Predstavnici žele pravno provodivo i ustavno rješenje, te odbijaju svaku vrstu pritiska koja se pokušava napraviti.

 Savez udruženja penzionera je u više navrata putem svojih predstavnika izjavio da su zadovoljni prijedlogom i rješenjima koja su usaglasili s Vladom FBiH, tako da nemaju pravo osporavati drugim zainteresiranim stranama da iznalaze zadovoljavajuća rješenja za svoje članstvo. 

Posebno napominju da je problem, koji trebaju riješiti s Vladom, pravne, a ne finansijske ili druge prirode, osim što su pojedinci iz Vlade i njihovi predstavnici dozvolili sebi da se bave sindikatom, umjesto rješenjem problema.

Iz Sinikata policije KS naglašavaju da i njihovo članstvo među svojim članovima porodice ima srodnika koji su iz kategorije postojecih penzionera,  ali i onih koji su iz kategorije  šehidskih, odnosno,  porodica poginulih pripadnika armije i vojske, dok su pojedini članovi policijskih sindikata dobitnici najviših ratnih priznanja i značajan broj članstva policijskih sindikata je neposredno učestvovao u odbrani BiH tokom proteklog rata.

Zbog svega navedenog, Sindikat policije KS poziva predstavnike Saveza udruženja penzionera da se suzdrže od bespotrebnih izjava kojima pokušavaju po nalogu pojedinih predstavnika Vlade FBiH vršiti pritisak na legitimne sindikalne aktivnosti.

Ne propustite