DIREKTOR AMAZONA NAJBOGATIJA OSOBA NA SVIJETU: Evo kako je to uspio

Biznis
DIREKTOR AMAZONA NAJBOGATIJA OSOBA NA SVIJETU: Evo kako je to uspio
.

Jeff Bezos sada ima net iznos vrijedan 90.6 milijardi $.

Ovako je sve počelo...

Mama ga je rodila u januaru 1964. Nedavno poslije toga se udala za imigranta Mike Bezosa, koji je usvojio Jeffa. Tek u desetoj godini je saznao da mu Mike nije pravi otac. Međutim kako kaže, više ga je iznervirala vijest o obavezi nošenja naočala nego to što mu Mike nije biološki otac.

jeff1

Jeffov biološki otac je radio u cirkusu i nije imao pojma o uspjehu svog sina.

Od 4 do 16-te godine je odmore provodio kod bake i dede na ranču u Teksasu, gdje je popravljao vjetrenjače i kastrirao bikove.

Dedo mu je bio velika insipracija i dobrim dijelom je zalužan za njegove intelektualne poduhvate. Kaže da ga je dedo naučio da je „teže biti ljubazan nego pametan“.

Jeff je volio seriju Zvjezdane staze i po uzoru na njih htio je nazvati Amazon MakeItSo.com.

U školi je Bezos rekao učiteljima „budućnost ljudske vrste nije na ovoj planeti.“

Kao dijete oduvijek se zanimao za svemir. Sada posjeduje svemirsku istraživačku kompaniju Blue Origin.

jeff2

Nakon što je kao tinejdžer proveo užasno ljeto radeći u McDonald'su, Bezos i njegova djevojka otvaranju Dream Institute, desetodnevni ljetni kamp za djecu. Tražili su 600 $ po djetetu i prijavilo se samo šestero djece.

Diplomirao je kompjuterske nauke na Princeton Univerzitetu. Nakon diplomiranja, odbio je posao od Intel-a i Bell Labs-a kako bi se priključio startup-u Fitel.

Nakon što je prestao raditi za Fitel, našao je posao u D.E Shaw i postao direktor poslije četiri godine.

U međuvremenu je upisao časove plesa, kako bi više bio izložen ženama.

1993. je oženio MacKenzie Tuttle, koja je bila istraživački saradnik u D.E. Shaw. Ona je sada romanopisac.

Godine 1994. je pročitao da je web porastao za 2,300 % za godinu dana. Bio je zapanjen tim brojem i odlučio je odmah izvući korist iz tog naglog porasta. Napravio je listu 20 prozivoda koji bi se mogli prodavati online i odlučio je da su knjige najbolja opcija.

jeff3

Odlučio je da napusti D.E. Shaw iako je imao dobar posao. Šef ga je pokušao zadržati, međutim Jeff je bio odlučan. Draže mu je bilo pokušati i ne uspjeti nego nikako ne pokušati.

I tako je nastao Amazon. Jeff je pokrenuo Amazon.com u garaži s pećnicom. Većinu svojih sastanaka je vodio u susjedstvu Barnes & Noble.

U prvim danima, svaki put kad bi neko izvršio kupovinu, zazvonilo bi zvono u kacelariji. Svi bi se okupili i gledali da li je kupac neko od poznanika. Nakon nekoliko sedmica, zvono je prečesto zvonilo, i morali su ga ukinuti.

Za samo mjesec dana, Amazon je prodao knjige u svih 50 država i u 45 različitih zemalja. I nastavio je da raste. Amazon je izašao u javnost 15-tog maja 1997.

jeff4

Akcije Amazona su nastavile rasti i više ne prodaju samo knjige nego nude skoro sve što možeš poželjeti; od uređaja, odjeće do kompjuterske opreme.

Jeff Bezos je bio zahtjevan šef koji bi se često istresao na radnicima. Priča se da je unajmio trenera za liderstvo koji ga je naučio kako da se smiri.

Također je poznat po tome što je zabranio PowerPoint prezentacije u Amazonu. Umjesto toga tražio je od radnika da koriste 6 papira za svoje prijedloge kako bi podstakao kritičko razmišljanje. Njegova kompanija je skromna i nema besplatnu hranu ili masaže. 1998. je investirao u Google $250,000 koje su se 2004-te pretvorile u akcije od 3.3 miliona. Sada bi ta vrijdnost bila oko 2.4 mlijarde $. Bezos nije rekao da li je zadržao te akcije.

Šta radi Bezos sa svim tim novcem?

2012 je donirao 2.5 miliona $ za odbranu gej brakova u Vašingtonu.

Također je donirao 42 miliona $ i dio svoje zemlje u Teksasu za izradu sata koji će trajati 10 000 godina.

U Augustu 2013, kupio je Washington Post, dnevne novine, za 250 miliona $.

Njegova svemirska kompanija je ušla u historiju prošle godine, kada je postala prva kompanija koja je lansirala raketu za ponovno korištenje.

Ljubav prema letenju ga je skoro koštala života. 2003. je imao nesreću helikopterom u Teksasu, dok je izviđao teren za probno lansiranje Blue Origina.

Početkom 2016-te je odletio u Njemačku privatnim avionom po novinara iz Washington Post-a kojeg je Iran uhapsio, i doveo ga kući.

jefff5

 Vlasnik je 200 jardi obale jezera Seattle, posjed od 5,53 hektara.

2007. godine je kupio vilu na Beverly Hillsu sa 7 spavaćih soba, za 24.5 miliona $.

Bezos također posjeduje i tri spojena apartmana od 10.000 m2 u Century Toweru u New Yorku.

Nakon 20 godina rada, Amazon je dostigao tržišni kapital od 464 milijarde $. Barcley je predvidio da bi Amazon mogao biti prva kompanija u vriijednosti od trilijon $.

U julu, Bezos je po prvi put postao najbogatiji na svijetu, premašujući osnivača Microsofta Bill Gatesa. Tada je njegova neto vrijednost iznosila više od 90 milijardi dolara.

Ne propustite