Zvizdić: Na izradi odgovora na Upitnik radi više od 1.350 osoba

Aktuelno
Zvizdić: Na izradi odgovora na Upitnik radi više od 1.350 osoba
.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu, nakon posjete Briselu gdje je prisustvovao sastanku premijera država regije s visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini i bilateralnog sastanka s njom, izjavio novinarima da su u fokusu razgovora bile evropske integracije.

Tokom bilateralnog sastanka, Zvizdić je informirao Mogherini o aktuelnoj situaciji u BiH, o dosegnitom stepenu i fazama realizacije pojedinih aktivnosti koje su vezane za evropske integracije BiH.

- Obavjestio sam je o dostignutom stepenu realizacije ekonomske Reformske agende, govorim o nivou Vijeća ministara BiH. Mi smo u ovom trenutku realizirali dvije trećine ekonomske Reformske agende, imajući u vidu one mjere i aktivnosti koje su unutar reformske agende definirane kao obaveza i zadatak institucija BiH i Vijeća ministara - naveo je on.      

Podvukao je da je ekonomska Reformska agenda za BiH usvojena za period 2015.-2018., tako da ostaje još puna godina dana, te da je siguran da će „u kumulativnom smislu, zajedno s vladama entiteta, u potpunosti realizirati ekonomsku Reformsku agendu u onom periodu za koji je usvojena“.

Zvizdić je obavijestio Mogherini i o rastu pozitivnih vitalnih ekonomskih parametara, na bazi do sada usvojenih reformskih mjera, kumulativno na nivou BiH, posebno potcrtavajući neke bitne elemente kao što je rast izvoza, kao i sve druge pozitivne ekonomske parametre koji su vezani za 2017. godinu.

Informirao je Mogherini i o tome da je Vijeće ministara BiH usvojilo Budžet institucija BiH za 2018. godinu, napominjući kako očekuje da će on biti usvojen do kraja godine. Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH prihavatilo budžet koji je pripremilo Vijeće ministara BiH i poslalo ga u parlamentarnu proceduru. U vezi s budžetom, istaknuo je da je došlo „do dugo očekivanog povećanja plaća za policajce“.

Predsjedavajući Zvizidić je s Mogherini razgovarao i o akcizama, a ona je još jednom čestitala institucijama BiH na usvojenom setu zakona o akcizama.

Zvizdić je istaknuo da ti zakoni nedvojbeno otvaraju prostor za nove investicije, posebno u oblasti cestogradnje, obzirom da su sredstva namjenskog karaktera, imajući u vidu činjenjicu da će postati operativno više od 850 miliona eura već dogovorenih kredita.

- Pozivam one koji će implementirati ta sredstva, a to su prije svega entitetski nivoi vlasti da se uistinu odmah krene u realizaciju projekata izgradnje dionica autoputa i drugih cesta u BiH, jer je saobraćajna infrastruktura bazni preduvjet za dinamiziran ekonomski razvoj BiH - naglasio je on.

Potcrato je da je informirao Mogherini i o strategijama, odnosno o tome da u ovome trenutku imamo namjeru da usvojimo tri strategije. Prva je inovirana Startegija reforme javne uprave.

Druga strategija, koja čeka skoro šest mjeseci pripremljena od Vijeća ministara, je Energetska strategija.

- Na žalost, tu nemamo još uvijek pozitivan odgovor s nivoa entiteta - napomenuo je Zvizdić.

Treća je strategija za koju koju je i EU i Evropska komisija pokazala veliko interesovanje, za koju je izuzetno važno da bude usvojena, a to je Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Ona je isto tako praktično završena i mi, prihvatajući sve do sada dobivene argumente ili primjedbe, sugestije od entitetskih vlada, očekujemo da ćemo imati pozitivno mišljenje i da ćemo startegiju moći na Vijeću ministara usvojiti do kraja ove godine, čime otvaramo prostor za dobivanje više od 30 miliona eura direktnih grantova i direktnih investicija u sektor poljoprivrede u BiH - istaknuo je Zvizdić.          

Zvizdić je kazao da je informirao Mogherini i o trenutnoj sigurnosnoj situaciji, ocijenivši da tu imamo „pozitivan saldo“, a to je činjenica da u toku 2016. i 2017. nije bilo odlazaka bh. državljana na strana ratišta, a oni koji su se vratili nalaze se u onoj fazi procedura kako je to predviđeno našim Krivičnim zakonom.

- Informirao sam je da smo završili sve naše aktivnosti u vezi s Moneyvalom i FATF-om, skinuti smo sa 'sive liste' Moneyvala. Očekujemo da će takav proces u konačinici biti završen u februaru naredne godine kada govorimo o FATF-u - kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da je razgovarano i o regionalnoj saradnji, napomenuvši da je sinošnja radna večera bio sedmi sastanak premijera zemalja zapadnog Balkana  u ovoj godini.

- Priprema se strategija za zapadni Balkan koja će biti objavljena vjerovatno u februaru naredne godine. Ona podrazumijeva proširenje EU na teritoriju zapadnog Balkana, u skladu s dinamikom realiziranih obaveza koju svaka od zemalja zapadnog Balkana ima kada je u pitanju evropski put - naveo je predsjedavajući Vijeća minstara.

Potcrtao je da ono što je naša obaveza u ovome trenutku, jeste da što prije predamo Upitnik Evropske komisije za BiH.

- Svi smo razgovarali o načinu kako su to uradile druge države. Zbog toga je jedna vrsta pukoga politikanstva kada se BiH poredi sa zemljama u regionu. Na izradi odgovora na Upitnik kod nas radi 1.556 osoba. Neke su u dvije grupe, pa možemo reći da radi više od 1.350 osoba. U drugim zemljama su to radile dvije osobe u svakom ministarstvu - pojasnio je Zvizdić.  

Kaže da je odgovor trebalo poslati samo Vijeće ministara sa nivoa BiH, kako je to radila Hrvatska, Srbija, Makedonija i Albanija, taj odgovor bi bio u Briselu već u martu ove godine.

- Ali mi imamo više od 1.350 osoba u 36 radnih grupa. Svaka od njih ima pravo veta na svako od 3.242 pitanja. Zato zaista jeste uspjeh da je dogovoreno, praktično, 97 posto odgovora i da je ostalo oko tri posto odgovora za koje očekujemo da ćemo dio njih ili možda sve odgovore dogovoriti sutra na Kolegiju za evropske integracije -  naveo je predsjedavajući ministarskog vijeća, prenosi Fena.

Zvizdić je istaknuo kako ne želi da vjeruje „da možemo biti neodgovorni na način da imamo verificirano i dogovoreno 3.230 pitanja, a da ih recimo 10 ostane kamen spoticanja i da to ne uspijemo uraditi u narednih 10 dana“.

- EU čeka da dostavimo odgovore na pitanja, da dobijemo kandidatski status i da pokušamo uhvatiti ritam zemalja zapadnog Balkana - zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.   

Ne propustite