Je li internet na rubu propasti?

Internet
Je li internet na rubu propasti?
Web bi mogao dostići svoj limit u narednih samo osam godina, upozoravaju inžinjeri.


Web bi mogao dostići svoj limit u narednih samo osam godina, upozoravaju inžinjeri.

Internetske brzine su povećane za 50 puta u posljednjih deset godina.

Optička vlakna su dostigla svoj maksimalni kapacitet.

Internet ide ka 'kapacitetu krize "jer ne drži korak s našom potražnjom koja želi uvijek brže podatke, stručnjaci su upozorili.

Vodeći inženjeri, fizičari i telekom inžinjeri iz poznatih firmi su pozvani na sastanak u londonskom Royal Society krajem ovog mjeseca, kako bi razgovarali o tome što se može učiniti da se spriječi web kriza.

Bum internet televizije, streaming usluge i sve moćnijih kompjutera povećava pritisak na naše komunikacijske infrastrukture.

Kablovi i optička vlakna koji šalju podatke na naš laptop, smartphone i tablete će dosegnuti svoju granicu u roku od osam godina, upozoravaju stručnjaci.

Inžinjeri su uspjeli biti korak ispred potražnje, te je došlo do povećanja brzine interneta 50 puta u prošloj dekadi.

Stručnjaci upozoravaju da je nauka dostigla svoj limit i da optička vlakna ne mogu uzeti više podataka.

Internet firme uvijek mogu polagati dodatne kablove - ali to će značiti veće račune.

U 2005. godini, širokopojasni internet je imao maksimalnu brzinu od 2 megabita u sekundi. Danas 100MB po sekundi brzine downloada su dostupni u mnogim dijelovima svijeta.

Rezultat, prema profesoru Andrewu Ellisu, koji je suorganizator sastanka Royal Society 11. maja, bit će veći internet računi.

Profesor Ellis, sa Univerziteta Aston u Birminghamu, izjavio je za Daily Mail: "Mi se prilbližavamo tački u istraživačkom laboratoriju u kojem se ne može dobiti više. Potražnja sve sustiže. Ona iznova i iznova ponovno raste, i sve je teže ići naprijed."

 

Ne propustite