Zbog čega nam ne dozvoljavaju da radimo od kuće

Biznis
Zbog čega nam ne dozvoljavaju da radimo od kuće
Kada sam postala HR (ljudski resursi) osoba u 1984., svaka HR konferencija kojoj sam prisustvovala je imala bar jednu sesiju posvećenu upravljanju fleksibilnom radnom snagom.

Kada sam postala HR (ljudski resursi) osoba u 1984., svaka HR konferencija kojoj sam prisustvovala je imala bar jednu sesiju posvećenu upravljanju fleksibilnom radnom snagom. 

Tada u 1984, ko god je istraživao o radnom mjestu je predviđao da će gospodski radnik raditi od kuće, sa plaže ili iz kafića; do ove godine.  Međutim, evo 33 godine poslije, predskazanje da će radnici sa bijelim kragnama raditi od kuće i sami praviti svoj raspored, se nije ispostavilo tačnim. 

Prema statistici Zavoda za rad, oko 24% zaposlenika je radilo neke ili sve svoje poslove od kuće u danima u kojima su radili 2015. godine.

Sa toliko tehnologije danas, kojom možemo brže, jeftinije i efikasnije obavljati posao na daljinu, zašto je taj broj tako nizak onda?

Neke velike organizacije su svoje bivše radnike koji su radili od kuće ponovo vratili u kancelarije. 

Zašto bi jedna kompanija rekla radniku “Ne možeš više raditi od kuće- vrati se da radiš u kancelariji.“?

Kancelarijski prostor je skup.

Zar ne bi bilo jeftinije da puste radnike u bijelim kragnama, radnike znanja, da rade od kuće?

Da, bilo bi jeftinije. Većina nas razmišlja o biznisu kao umjetnost mudrog raspoređivanja novca, ali ponekad emocije nadvladaju donošenje odluka o finansijama u biznisu. 

Stvarni razlog zbog čega vam nije dozvoljeno raditi od kuće ili iz kafića, jeste zato što se menadžeri boje promjena, a pogotovo onih promjena koje zahtijevaju izlazak iz zone komforta. 

Lider čiji radnici rade od kuće mora vjerovati svojim članovima tima. Ako se lider plaši, prvo mjesto gdje će se to pokazati jesu odjeljci kojima upravlja lider.

Lideri pokažu da se boje i da ne vjeruju radnicima kroz priču, a kasnije i kroz postupke.

Lideri koji ne vjeruju u sebe dovoljno da mogu zaposliti ljude kojima će vjerovati, se konstanto vraćaju na mehanizam kontrole i snage; koji uključuje forsiranje radnika autom ili vozom dođu na posao, tako da ih njihov supervizor uvijek ima na oku. 

Menadžeri često kažu „Trebam svoje radnike ovdje u kancelariji! To je mjesto odakle proizilaze timski rad i saradnja!“.

U dubini duše oni znaju da timski rad i saradnja dolaze na prirodan način kada se ljudi osjećaju slobodno. Međutim nikada nećete dobiti prirodni timski rad i kolaboraciju ukoliko prisiljavate ljude da budu na mjestu gdje ne žele biti. 

Menadžeri mogu predpostaviti da vi gledate TV i jedete bombone, umjesto da obavite posao koji vam je dat. 

Nedostatak povjerenja je neuspjeh lidera kojima oštećuju društvo i individue, kao i mušterije i dioničare.

Dozvoljavanjem radnicima da rade od kuće bismo poboljšali njihov život/ radni balans i veće su šanse za velike ideje ukoliko se nalaze u mirnijem okruženju, gdje se mogu i ispružiti povremeno. 

Vaše mušterije trebaju i očekuju od vas da organizujete svoju radnu snagu tako da su i plaćeni i slobodni da ostvare sjajne stvari. 

Vrijeme je da pustite svoje strahove i da dozvolite radnicima da rade od kuće. Možete početi sa probnim projektom i poslije to proširiti, tako da se sve može raditi od kuće.

Vrijeme je da prevaziđete taj menadžerski strah i da vjerujete svojim radnicima.

Ako ne možete vjerovati svojoj visoko kvalifikovanoj odabranoj grupi ljudi, kome ćete onda vjerovati?

Ako ne vjerujete u svoje liderske sposobnosti, zašto bi ijedan kupac ili dioničar vjerovao tebi?

Ne propustite