Studenti bijesni: Na Harvardu su ih tajno snimali na nastavi

Nauka i tehnologija
Studenti bijesni: Na Harvardu su ih tajno snimali na nastavi
Harvard je javnosti objavio da je tokom proljeća ove godine potajno i svakodnevno fotografirao više od dvije hiljade studenata

Harvard je javnosti objavio da je tokom proljeća ove godine potajno i svakodnevno fotografirao više od dvije hiljade studenata. Očekivano, to je naišlo na osudu javnosti i profesora, a najglasniji su svakako bili studenti. 

Naime, snimanje je provedeno u sklopu istraživanja dolazaka na predavanja. Kamere su bile postavljene u desetak dvorana u kojima se provodi nastava za dvije hiljade studenata. Ni oni, a ni profesori nisu znali za istraživanje što za sobom povlači i određene etičke dvojbe. Kamere su fotografirale po jednu fotografiju svake minute nakon čega je posebni softver brojao prisutne studente i onda, tvrdi glasnogovornik Harvarda, fotografije su brisane. 

"Istraživanja se smiju provoditi samo uz pristanak ljudi koje se istražuje. Profesori svakako mogu profitirati od podataka koji su prikupljeni, no samo zato što postoji tehnologija, ne znači i da ju je ispravno koristiti. Ako studenti već nisu obaviješteni unaprijed, o istraživanju ih se trebalo obavijestiti neposredno nakon snimanja", oštar je bio profesor Harry Lewis, prenosi "The Boston Globe". 

Harvard ima spremno opravdanje. Oni kažu da se studente i profesore nije obavještavalo kako se time ne bi utjecalo na njihovo ponašanje. Sa naučne perspektive, to je savršeno dobra argumentacija, no na problem etike upozoravaju i studenti. 

"Ovo je vrlo licemjerno od Harvarda s obzirom da su nedavno usvojili prvi kod časti koji prije svega poziva na integritet. Također, nedavno smo obaviješteni da fakultet ulaže dodatne napore u osiguravanje privatnosti studenata i zaposlenih", objasnio je student Brett Biebelberg. 

Predsjednica Harvarda Drew Faust objasnila je da je kritike shvatila vrlo ozbiljno te da će cijeli slučaj istražiti neovisno tijelo. 

Ne propustite