Pogrešno shvaćena ponašanja kod djece

Mame i bebe
Pogrešno shvaćena ponašanja kod djece
.

Navest ćemo vam 6 načina ponašanja kod djece koja mogu biti pogrešno shvaćena.

Kada prepoznamo neželjeno ponašanje kod djece kao reakciju na okolišne uslove, razvojne faze, ili naše sopstvene radnje, moći ćemo da reagujemo proativno i sa više saosjećanja.

1. Ne kontrolisanje impulsa

Da ste ikada rekli djetetu: "Ne bacaj to!" I baci ga u svakom slučaju? Istraživanja sugerišu da su regioni mozga koji su uključeni u samokontrolu nezreli po rođenju i ne sazrevaju do kraja adolescencije, što objašnjava zašto je razvoj samokontrole "dug i spor proces" (Tarullo, Obradović, Gunna, 2009, 31). Ako nam bude na umu da djeca ne mogu uvijek upravljati impulsima (jer njihovi mozgovi nisu u potpunosti razvijeni) to nas može inspirisati da blaže reagujemo na njihovo ponašanje.

2. Prekomjerna stimulacija

Mi odvedemo djecu u prodavnicu igračaka, u park, kod sestre sve u jednom jutru i onda naravno djeca dobiju slom, hiperaktivnost i otpor. Prebukirani raspored, stimulacije i iscrpljenost su obilježja modernog života. Djeca doživljave "kumulativnu stresnu reakciju" od prevelikog rasporeda, aktivnosti, izbora i igračaka. Djeci je potrebno više vremena za odmor

3. Osnovni uslovi

Da li ste ikada bili "hangry" - ljuti zbog toga što ste gladni - ili potpuno bez strpljenja zbog nedostatka sna? Mala djeca su desetostruko više pogođena nedostatkom osnovnih uslova poput; hrane, sna, umora, bolesti. Djeci ne može uvijek pomoći samo slatkiš, čaša vode ili da malo prilegnu, kao što odraslima može.

4.  Izražavanje velikih osećanja

Odrasli često kriju svoja velika osjećanja, skupljajući ih u sebi ili potiskivajući. Sa djecom to nije tako. Oni ispoljavaju emocije kroz vrisak, deranje, plač i sl. Roditelji bi trebali pustiti djecu da iskažu svoja osjećanja, jer su oni još uvijek mali da bi znali to sakriti. 

5. Višak energije i tone pokreta

„Sjedi mirno!“ „Pretani dirkati brata dok jede!“ „Ne skači sa kauča!“ Djeca imaju potrebu da tone pokreta dok su u razvoju. Oni trebaju provoditi vrijeme vani gdje će moći skakati, voziti biciklo, ljuljati se itd. Umjesto da nazivate dijete lošim zbog viška energije, izvedite ga vani neka se ispuše.

6. Reakcije na raspoloženje roditelja

Mnogobrojna istraživanja o prenosu emocija su otkrila da je za osećanja kao što su entuzijazam, radost, tuga, strah i ljutnja potrebna milisekunda za prelazak sa čovjeka na čovjeka i to se često dešava bez da ijedna osoba to shvati. Djeca posebno kupe raspoleženje roditelja. Ako smo pod stresom, nervozni, isfrustrirani, djeca će nas imitirati. A kada smo miroljubivi i staloženi, i djeca će se opet ugledati na nas. Sve je na nama.

 

Ne propustite