Pojedite cveklu i nakon nekoliko sati otiđite u toalet: Jednostavan test otkriva je li vam PROBAVA U OPASNOSTI

Porodica i zdravlje
Pojedite cveklu i nakon nekoliko sati otiđite u toalet: Jednostavan test otkriva je li vam PROBAVA U OPASNOSTI
.

Cvekla je jedno od onih polarizirajućih povrća koje volite ili mrzite. Za neke su poput “bombona”, drugi tvrde da bi radije jeli prljavštinu (“naposljetku, to bi imalo isto okus!”). Bilo da uživate jesti ih ili ne, šanse su velike da ste imali šokantno iskustvo kada je došlo na red pražnjenje crijeva.

S njegovom usporedbom s krvavom stolicom (ispričavamo se svima koji jedu ručak dok čitaju), vjerojatno ste se prilično iznenadili kad vam se to prvi put dogodilo, sve dok ne shvatite da su to bile samo cvekle koju ste imali za večeru.

Ovaj fenomen može zapravo koristiti za naše zdravlje, nudeći neko vrijedno znanje o našem zdravlju debelog crijeva. Zahvaljujući pigmentu cvekle, možemo pratiti vrijeme prolaska naše hrane i utvrditi kako je zdrav naš trakt, ako smo hronično zatvoreni bez znanja ili ako postoji rizik da to postanemo.

Procjenjuje se da 15-20% američke populacije pati od hroničnog zatvora, te da ovo nesretno stanje dovodi do 2,5 milijuna posjeta liječniku godišnje.

Zdravo debelo crijevo bi trebalo eliminirati otpad od 12-24 sata nakon jela. Trebali biste imati pokret crijeva barem tri puta tjedno (iako poželjno više), idealno jedan veliki ujutro i drugi manji kasnije tijekom dana.

Hronična opstipacija obično je definirana kao da ima manje od tri pokreta crijeva sedmično i / ili ima teško prolazak stolice. Oni koji pate od hroničnog zatvora će obično doživjeti stolice koje su teške, grudaste i teško prolaze, često se bore za potpuno pražnjenje rektuma.

Neki ljudi, međutim, mogu biti “redoviti”, ali to ne znači nužno da učinkovito eliminiraju otpad. Srećom, postoji jednostavan test kako biste utvrdili imate li “spor tranzitni put”, tzv. zatvor, i trebate samo repu.

Test s repom je jednostavan i učinkovit način testiranja koliko dugo trebate probaviti hranu, od potrošnje do uklanjanja.

Kako radi:

Uzimajući u obzir vrijeme, jedite pola ili cijelu sirovu ili pečenu cveklu, ovisno o veličini. Izbjegavajte upotrebljavati ukiseljene repe iz staklenke, jer se često kuhaju dugo i pretjerano obrađuju, što slabi pigmente potrebne za test.

Rezultati:

Ako primijetite da je stolica crvena bilo gdje od 12 do 24 sata nakon jela repe, čestitam! Imate zdravo tranzitno vrijeme. Ako imate poteškoća s prolazom stolice, to je još uvijek crvena zastava za probleme debelog crijeva.

Ako je prošlo više od 24 sata prije nego što dobijete crvenu stolicu, to znači da imate spor vremenski razmak i imate ili imate rizik od razvoja zatvora.

Ako je bilo manje od 12 sati, to bi moglo značiti da ne upijaju hranjive sastojke iz hrane, imate manje proljeva, jedete prebrzo ili ne zvaćete potpuno ili imate previše stimulanata poput kafe.

Crveni urin:

Mnogi ljudi doživljavaju urin crvene boje nakon što jedu cvekle, što također može izgledati alarmantno slično krvi. Ovo je rezultat neometaboliziranih betalain pigmenta koji prolaze kroz tijelo. Obično se oksidira i dekolorizira vaša želučana kiselina, no ako imate nisku količinu želučane kiseline, urin će se pretvoriti od ružičaste do svijetle crvene boje.

Niska želučana kiselina ima dva primarna učinka na vaše zdravlje i dobrobit, svaki sa svojim vlastitim posljedicama:

Smanjena sposobnost probavljivanja proteina:

-To stvara toksine u vašem crijevima što povećava rizik od hroničnih zdravstvenih problema.

-Smanjena apsorpcija hranjivih tvari:

Posebno su djelotvorni vitamini i minerali: cink, magnezij, željezo i vitamini B-kompleksa.

To može rezultirati anemijom i ekstremnim umorom.

Ostale posljedice niske želučane kiseline uključuju:

-Nadražaj želuca želuca

-Nadutost

-Proljev

-Akne

-Hronična crijevna infekcija

Uzroci zatajenja:

Postoji čitav niz razloga zbog kojih možete biti hronično zatvoreni, neki opasniji od drugih.

Ovi uzroci su:

-Blokade u debelom crijevu (ovo može biti rak abdomena, rektuma ili debelog crijeva, kao i opstrukcije crijeva)

-Problemi s živcima u debelom području (autonomna neuropatija, MS, Parkinsonova bolest, ozljeda leđne moždine i moždani udar)

-Hormonski čimbenici (dijabetes, hiperparatiroidizam, hipotireoza, trudnoća)

-Dob

-Hronična dehidracija

-Niska vlakna dijeta

-Sjedeći način života

-Lijekovi (sedativi, narkotici, antidepresivi i lijekovi protiv krvnog tlaka mogu također uključivati ​​lijekove protiv bolova)

-Stanje mentalnog zdravlja (poremećaji hranjenja, depresija)

Ne propustite