BiH i Kina potpisale sporazum o ukidanju viza

Aktuelno
BiH i Kina potpisale sporazum o ukidanju viza
.

U Budimpešti su danas potpisani Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sporazumi su potpisani u okviru 6. Samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1) i to u prisustvu premijera Bosne i Hercegovine (BiH) i NR Kine Denisa Zvizdića i Lija Keqianga.

Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine potpisali su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova NR Kine Wang Yi. Ovim sporazumom državljani BiH i NR Kine, nosioci važećih pasoša, bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane do 90 dana u roku od 180 dana.

Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine potpisali su zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine NR Kine Shan Zhong. Zaključivanjem ovog sporazuma otvara se proces intenzivne komunikacije bh. institucija kao i biznis zajednice u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u objema zemljama, uz promoviranje ekonomske, naučne i tehnološke saradnje u ovim oblastima.

Tokom ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma potpisan je i Ugovor o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke vezan za projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW “Blok 7” Termoelektrane “Tuzla”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je današnje potpisivanje sporazuma ocijenio kao podsticaj za dalji nastavak i produbljivanje uspješne saradnje dvije prijateljske zemlje.

Ne propustite