Rusija pozdravila ostavku sirijskog opozicionara

Svijet
Rusija pozdravila ostavku sirijskog opozicionara
.

Rusija je saopćila u utorak da bi ostavka "radikalno mislećih" sirijskih opozicijskih ličnosti poput Rijada Hijaba pomogla u ujedinjenju podijeljene opozicije predsjedniku Basharu al-Assadu na "realnijoj" platformi.

Hijab, bivši sirijski premijer, podnio je ostavku u ponedjeljak na položaj čelnika Visoke pregovaračke komisije (NHC), koja je formirana prije skoro dvije godine uz saudijsku podršku kako bi okupila političke i oružane protivnike Assada.

- Povlačenje radikalno mislećih ličnosti iz glavne uloge omogućilo bi ujedinjenje te podijeljene opozicije - vanjske i unutrašnje - na razumnijoj realnoj i konstruktivnoj platformi - izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na brifingu zu novinare koji je prenosila državna televizija Rusija 24. 

- Mi ćemo podržati napore Saudijske Arabije po tom pitanju - kazao je.

Nakon odlučne intervencije u sirijskom ratu u 2015. u podršci Assadu, Rusija se sada nada da će iskoristiti propast militantne grupe Islamska država radi oživljavanja političkog procesa i okončanja više od šestogodišnjeg rata.

Hijab je jedan od desetak članova HNC koji su napustili krovnu opozicijsku grupu, među kojima je i Riyad Naasan Agha, koji je izjavio Reutersu u prošloj sedmici da je djelovanje grupe "sada privedeno kraju", prenosi Reuters.

(Hina)

Ne propustite