Arhitektura 21. stoljeća

Arhitektura
Arhitektura 21. stoljeća
.

Futurizam je kulturni pokret nastao početkom 20. st. u Italiji, a stekao je poklonike i u drugim zemljama, naročito u Rusiji. Futuristi svoje područje interesa i djelovanja nisu usmjerili samo na književnost, slikarstvo i kiparstvo, nego su istraživali i druge vidove umjetnosti, kazalište, glazbu, arhitekturu, ples, fotografiju, film, pa čak i gastronomiju, a domišljali su se i posve novima. Godine 1921. objavljen je "Manifest o umjetnosti opipa".

arhi-1

Tijekom 20. stoljeća futurizam je polagano padao u zaborav, a njegovo je mjesto preuzelo "svemirsko doba". No, ulaskom u 21. stoljeće svjedoci smo preporoda futurističke arhitekture.

arhi2

Muzej suvremene umjetnosti (MOCA), Yinchuan, Kina. Dovršen 2015. godine. U središtu zanimanja futurističkih arhitekata je grad, viđen kao simbol dinamike i modernosti. Arhitektonski se projekti odnose na grad budućnosti. U opreci prema klasičnoj arhitekturi, koja se osuđuje kao statična i monumentalna, idealan futuristički grad karakteriziraju pokret i promet. Futuristička je utopija grad kao trajno gradilište, u vječnom kretanju. Monolitni neboderi s terasama i mostovima, kakve je primjerice projektirao Antonio Sant'Elia.

arhi3

Futurizam nije stil, već otvoren pristup arhitekturi, tako da mu se definicija više puta mijenjala tijekom godina, kako su različiti arhitekti interpretirali princip na različite načine. Ipak, futurizam je prepoznatljiv po upečatljivim oblicima, dinamičnim linijama i jakim kontrastima te korištenju suvremenih materijala. Nova futuristička estetika rezultirala je neobičnim strukturama koje često izgledaju kao set za film o znanstvenoj fantastici. Od arhitekture Zahe Hadid do ekspanzivnih arhitekata studija MAD, pogledajte neke zapanjujuće primjere futurističke arhitekture 21. stoljeća.

arhi4

arhi5

Muzej suvremene umjetnosti, trenutno u gradnji, Cagliari, Italija

arhi6

arhi7

arhi8

Khan Shatyr zabavni centar, dovršen je 2010. godine u Kazahstanu.

arhi9

arhi11

arhi12

Heydar Aliyev centar u Azerbajdžanu, Zaha Hadid, jedno je od najspektakularnijih dostignuća koje sjedi u snažnom kontrastu s brutalističkom sovjetskom arhitekturom koja ga okružuje.

arhi13

arhi14

arhi15

Muzej Ordos sagrađen je 2011. godine, a nalazi se u Mongoliji blizu pustinje Gobi. MAD arhitekti stoje iza ove spektakularne strukture koja izgleda kao svemirski brod.

arhi16

arhi17

Vjerovali ili ne, ova je nevjerojatna struktura granični prijelaz Gruzije i Turske. Naručitelj je gruzijska vlada, a dizajn potpisuje berlinski studio J. Mayer. H. Dovršena je 2011. godine.

arhi18

arhi19

arhi20

Vrtni toranj Agora uskoro bi trebao biti dovršen u Taipeiju na Tajvanu. Dizajn potpisuje arhitekt Vincent Callebaut, a struktura je inspirirana dvostrukom spiralnom zavojnicom ljudskog DNK.

arhi22

arhi23

Wuhan Greenland Center, najviši toranj u Kini, pravo je aerodinamično čudo.

arhi24

arhi25

arhi26

arhi27

Ne, ovo nije svemirska letjelica, ovo je zgrada opere u Harbinu u Kini. Još jedno izvanredno djelo MAD arhitekata.

arhi28

arhi29

Kunsthaus Graz je muzej u Austriji koji se nalazi među tradicionalnim europskim građevinama.

arhi30

arhi31

arhi32

Gardens By The Bay u Singapuru sastoji se od nekoliko divovskih "super stabala", koji su dom egzotičnih vertikalnih vrtova. Projekt je dovršen 2012. godine.

arhi33

arhi34

arhi35

Svjetski trgovački centar Bahrein, dovršen 2008. godine.

arhi36

arhi37

arhi38

Metropol Parasol je ogromna drvena konstrukcija u Sevilli u Španjolskoj. Riječ je o još jednom spektakularnom djelu arhitekta Jürgen Mayera.

arhi39

arhi40

Cybertecture Egg je high-tech uredska zgrada u Bombaju u Indiji, koju potpisuje arhitekt James Law.

Ne propustite