POSLJEDICE MOGU BITI FATALNE: Opasnost uključivanja klime nakon paljena motora!

Kiosk
POSLJEDICE MOGU BITI FATALNE: Opasnost uključivanja klime nakon paljena motora!
-

Kada sjednemo u automobil i upalimo motor, često, ne razmišljajući uključujemo klimu, i krećemo ka svojim obavezama. Radeći tako, ne samo da izlažemo riziku svoje zdravlje, nego i zdravlje svojih bližnjih.

Stvar je u tome, da ostavljajući auto napolju, uvijek zatvaramo prozore. Ali, i kada auto ostavljamo u hladu, za jedan dan u njemu može da se nakupi 400-800 mg benzolata. 

Ako ste parkirali auto na suncu, na temperaturi višoj od 16 stepeni, nivo benzola dostiže 2000-4000 mg, što je 40 puta više od dozvoljenog nivoa, piše uspesnazena.com.

Sjedajući u automobil, u kojem su prozori bili zatvoreni, ljudi počinju udisati benzol, ne znajući da ovaj toksin utječe na bubrege, jetru i koštano tkivo. Pored  toga, on se iz organizma vrlo sporo i loše eliminiše.

U priručniku za korištenje automobila, navodi se da prije uključivanja klima uređaja treba otvoriti prozore na nekoliko minuta, ali razlog nije objašnjen, samo postoji nagovještaj da je to dobra performansa automobila.

Medicinsko obrazloženje:

Rezultati istraživanja pokazuju da, prije nego što počne da hladi vazduh, klima uređaj izbacuje sav zagrijan vazduh napolje, a sa njim – benzol, toksin koji izaziva rak.

Zato, sjedajući u auto, čak, i ako ne osjećate miris zagrijane plastike, otvorite prozore na nekoliko minuta, a zatim uključite klimu. Ne zatvarajte prozore još nekoliko minuta, dok radi auto.

Prihvatite naviku otvaranja prozora dok ste u automobilu da se organizam ne zasićuje toksinima, jer posljedice mogu biti veoma tragične.

Ne propustite