Šta se događa tvom mozgu kad se zaljubiš?

Ljubav
Šta se događa tvom mozgu kad se zaljubiš?
.

Kad se zaljubiš, od tog trenutka sve se počinje mjenjati. Dani se tada čine mnogo svijetlijim, tvoj osmijeh postaje širi i sve izgleda tako savršeno!

Pored ovog gledanja kroz ružičaste naočale i doživljavanja svijeta mnogo boljim nego što jeste, takođe postoje određene promjene koje se događaju u tvom mozgu.

Naučnici sa Southwest Universityja su u okviru istraživanja pronašli uočljiv podatak koji govori da prvi osjećaj zaljubljenosti utiče na izazivanje nekoliko hemijskih promjena koje se događaju u mozgu. Istraživači su testirali 100 učenika koje su podjelili u tri grupe.

Prva trećina ispitanika je bila u romantičnoj ljubavnoj vezi, druga je nedavno prošla kroz prekid i preostali dio koji, nažalost, nikada nije bio zaljubljen. Na temelju rezultata, istraživači su pronašli da „emocionalni roller coasteri “ doživljavaju značajne promjene koje podrazumjevaju mjenjanje cirkulacije krvi koja protiče u mozgu.

Kad smo zaljubljeni, čak 12 područja u mozgu postaju aktivna i uključena su u protok krvi. Znači li to da mi tada postajemo najbolja verzija sebe? Bilo kako bilo, sada smo uspjeli dokazati da ljubav pozitivno utiče na našu ljepotu, zdravlje i kompletan život!

Izvor: Miss7

Ne propustite