KRALJEVSKI PAR SLAVI 70 GODINA BRAKA: Tajne braka kraljice Elizabete i princa Philipa koje bi svi trebali slijediti...

Ljubav
KRALJEVSKI PAR SLAVI 70 GODINA BRAKA: Tajne braka kraljice Elizabete i princa Philipa koje bi svi trebali slijediti...
.

Britanska kraljica Elizabetha, koja vlada već 65 godina, u ponedeljak će proslaviti 70. godišnjicu braka s princom Filipom.

Britanska prijestolonasljednica, princeza Elizabetha, udala se za mornaričkog oficira Philipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, samo dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, prenosi Tanjug.

Sedamdeset godina nakon tog raskošnog vjenčanja, kraljica Elizabetha i njen 96-godišnji suprug proslavit će platinastu godišnjicu braka u porodičnom krugu u dvorcu Vindzor, prenose britanski mediji.

kraljica1

Kako je najavljeno, javnih obilježavanja neće biti. Princ Philip ima kraljevski 'pedigre' i bez Elizabete. Njegov deda po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Rođen je na Krfu 1921. godine, ali mu je porodica protherana iz Grčke dok je bio duhete i nastanila se u Britaniji.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj historiji, bio glavni oslonac. On joj je 1952. saopštio vijest da joj je umro otac i da je postala kraljica.

"Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka, činjenica je da je Filip uvijek smatrao da mu je glavna dužnost da podržava kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna", kazao je historicar Hugo Vikers.

"On je jedina osoba koja kraljici može direktno reći što misli, i to rječnikom koji sam izabere".

Budući bračni par prvi se put sreo na vjenčanju Philipove rođake, grčke princeze Marine i Elizabetihnog ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još djevojčica. Godinama kasnije počeli su da se intenzivnije druže, a vjeridbu su objavlili u julu 1947.

Četiri mjeseca kasnije održano je vjenčanje, a pošto se Britanija još oporavljala od rata, raskošna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti sa ondašnjom britanskom svakodnevnicom obilježenom nestašicama.

single-652x435-1394087950elizabeta

I dok je vjenčanje njenog unuka Wiliama i Kate Middleton 2011. ugodine u televizijskom prenosu pratilo dvije milijarde ljudi, Elizabethinu svečanost je pratilo samo 200 miliona radijskih slušalaca, iako je dio vjenčanja snimljen na crno-bijelom filmu.

Iako su kao i svi bračni parovi imali uspona i padova, Elizabetha i Philip uspjeli su da izbjegnu neprilike kakve su troje od njihovo četvoro djece odvele do razvoda brakova. Najpoznatiji među njima je onaj princa Charlesa i princeze Diane.

"On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine", rekla je kraljica Elizabeta u rijetkom govoru o Filipu povodom 50. godišnjice braka.

Princ Philip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u augustu se povukao sa svih javnih dužnosti.

"Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njena stijena od trenutka stupanja na tron", kazala je biograf kraljevske porodice Claudia Joseph.

Ne propustite