Rusija stavila veto na nastavak UN-ove istrage napada hemijskim oružjem u Siriji

Svijet
Rusija stavila veto na nastavak UN-ove istrage napada hemijskim oružjem u Siriji
.

Rusija je stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja je trebala produžiti međunarodnu istragu o napadima hemijskim oružjem u Siriji.

Ovo je deseti put da je Moskva iskoristila svoju moć veta u UN-u kako bi podržala svog saveznika otkad je ovaj sukob počeo, izvještava BBC.

Američka ambasadorica u UN-u, Nikki Haley, optužila je Rusiju za potkopavanje sposobnosti ove organizacije da spriječi nove napade hemijskim oružjem.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzia je odbacio te kritike. 

Haley je posljednji ruski veto nazvala "snažnim udarcem".

- Rusija ukinula istražni mehanizam koji ima ogromnu podršku ovog vijeća. Uklonivši našu sposobnost da identifikujemo napadače, Rusija je potkopala našu sposobnost da spriječimo buduće napade - rekla je.

Godine 2015. osnovan je Zajednički istražni mehanizam kako bi se identifikovali počinioci napada hemijskim oružjem. To je jedina službena misija koja istražuje korištenje hemijskog oružja u Siriji.

Ruski zvaničnici su snažno kritikovali tu istragu kada je ona dovela do okrivljavanja sirijske vlade za smrtonosni napad nervnim gasom na grad Khan Sheikhoun u Siriji u aprilu ove godine. Sirijska vlada negira korištenje zabranjenog hemijskog oružja.

 

(Fena)

Ne propustite