KAKO SE KISELI KUPUS: Recept koji uspijeva i početnicima, ne može da se pokvari!
Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata.
Postoji mnogo recepata i načina stavlhenja kupusa u biriće i kace. Većina kupus reda, soli i naliva vidom.
Međutim, početnici moraju da znaju da je tajna u tome što se količina soli ne vezuje za količinu kupusa, nego za količinu vode koja se sipa preko njega.
Evo i najprostijeg recepta:
Kilogram soli na 30 kg kupusa
Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim pirotskim domaćinstvima. Osim kupusa potrebno je: kilogram soli na 30 kg kupusa, gušća pamučna krpa, kamen ili tegla zapremine 1,5 l.
Priprema: Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korjenu i redati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.
![]()
Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.
Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.