Četiri najčešće pogreške prilikom odabira boja

Sve za dom
Četiri najčešće pogreške prilikom odabira boja
Boje su važan dekorativni element pri uređenju interijera i uveliko mogu uticati na usklađenost stila, ljepotu i udobnost vašeg doma.

Boje su važan dekorativni element pri uređenju interijera i uveliko mogu uticati na usklađenost stila, ljepotu i udobnost vašeg doma. Zbog toga odabiru boja je potrebno posvetiti posebnu pažnju, konsultovati stručnjaka i uložiti dodatno vrijeme kako biste pronašli boje koje će oplemeniti vaš dom.
Pri odabiru boje namještaja, zidova, dekorativih elemenata ili općenite teme vašeg doma, vrlo je lako pogriješiti, a kako biste to izbjegli, donosimo vam neke najčešće i uobičajene pogreške.

 

BOJA DEKORACIJA IDENTIČNA S DOMINANTNIM OBJEKTIMA U PROSTORU
Ako želite naglasiti središnje objekte u prostoriji, na primjer namještaj u dnevnom boravku, dekoracije odaberite u istoj boji, ali svjetlijih i nježnijih nijansi. Odabir potpuno identične boje zatvara prostor, a osim toga ono što želite naglasiti ostaje neistaknuto. Tako uz tamni namještaj odaberite svjetlije nijanse tepiha, dekorativnih jastuka, zavjesa...


ODABIR BIJELE ILI KREM BOJE SAMO ZATO ŠTO SMATRATE DA TAKO NEĆETE POGRIJEŠITI
Ako smatrate da je odabir ovih boja najlakši izbor te da s njima ne možete pogriješiti, moramo vas razuvjeriti. Naime, čak i neutralne boje poput bijele, sive ili bež, dolaze u brojnim tonovima i nijansama, pa ćete i u ovom slučaju morati uložiti trud i vrijeme kako biste odabrali odgovarajuću.
Poslužite se uzorcima, a kako bi izbjegli dodatne muke pri odabiru, ograničite se na tri ili četiri boje koje vam se posebno sviđaju i koje će odgovarati prostoru kojem su namijenjene. Ako je riječ o bojanju zidova, nabavite probni uzorak i prefarbajte dio zida te razmotrite svoju odluku posmatrajući boju na dnevnom svjetlu, ali i po noćnom osvjetljenju.


ODABIR PRESVIJETLIH I JARKIH BOJA
Presvijetle ili jarke boje uglavnom su preintenzivne za većinu interijera. Vrlo prostrana i sunčana soba može "pretrpjeti" boje poput limun žute ili jarko zelene, ali svakako je bolja opcija odabrati boje koje će se stapati s okolinom i koje će prikriti eventualne nedostatke prostorije. Ali, ako ste oduvijek željeli crveni dnevni boravak, umjesto jarkih crvenih nijansi radije odaberite boju cigle ili maline.


BOJA NEPRIKLADNA ZA PROSTOR KOJEM JE NAMIJENJENA
Tople boje utiču na dobro raspoloženje i naglašavaju udobnost pa su one najprikladniji odabir za dnevne boravke. To su zemljane nijanse crvene, prljavo ljubičaste i tamno zlatne nijanse. Hladne boje poput srebrnkasto plave, prirodno zelene i boje lavande, djeluju umirujuće i izvrstan su odabir za spavaće sobe. S druge strane, zeleni zidovi u kupaonici ili svijetle nijanse žute boje u spavaćoj sobi mogu djelovati razdražujuće, pa je preporučljivo da dobro razmislite kako se želite osjećati i što s odabranom bojom želite postići u određenom prostoru.

 

(uredisvojdom.com)

Ne propustite