Američki državni odvjetnik "sjetio se" sastanka na kojem se razgovaralo o Rusiji

Svijet
Američki državni odvjetnik "sjetio se" sastanka na kojem se razgovaralo o Rusiji
.

Američki državni odvjetnik Jeff Sessions izjavio je u utorak da se sada sjeća sastanka s tadašnjim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom i pomoćnicima na kojemu se razgovaralo o vezama izborne kampanje s Rusijom, unatoč tome što je ranije svjedočio da ne zna za takve kontakte, prenose agencije.
 
Obraćajući se Odboru za pravosuđe, Sessions je rekao da se sjeća sastanka iz ožujka 2016. kojemu je prisustvovao savjetnik za vanjsku politiku George Papadopoulos. "Međutim, ne mogu se jasno sjetiti detalja o tome što je rekao tijekom tog sastanka", rekao je, prenosi Reuters.
 
Dva puta dao lažni iskaz
 

Papadopoulos koji se izjasnio krivim za laganje FBI-u o svojim kontaktima s Rusijom, rekao je na sastanku s Trumpovim izbornim stožerom da ima veze s Moskvom i da bi mogao pomoći dogovoriti sastanak Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodi se u dokumentima suda.
 
Sessions je na saslušanju povodom svog potvrđivanja u Senatu u siječnju izjavio da ne zna za komunikaciju između kampanje i Rusije.
 
Na drugom saslušanju u Senatu prošli mjesec Sessions je svjedočio da nije imao neprimjerene veze s Rusima te da ne zna da ih je imao itko iz kampanje.
 
Obavještajne službe ustanovile uplitanje u izbore
 
Optužbe za zavjeru s Rusijom tijekom izborne kampanje obilježile su Trumpovih prvih deset mjeseci na dužnosti. Pokrenuta je i istraga.
 
Američke obavještajne službe zaključile su da se Moskva upletala u izbore 2016. kako bi pomogla Trumpovoj kampanji. I Kremlj i Trump odbacuju te optužbe.
 
Govorio o istrazi Hillary Clinton: "Odluka će biti donesena korektno"
 
Sessions je pred kongresnim Odborom također izjavio da će odluka o mogućem imenovanju specijalnog tužitelja za istragu o aferi elektroničke pošte Hillary Clinton biti uskoro donesena. "Možete biti sigurni da će ta odluka biti donesena bez političkog upliva, korektno i prikladno", izjavio je.
 
Nekoliko američkih medija objavilo je u ponedjeljak pismo ministarstva pravosuđa Povjerenstvu za pravne poslove Zastupničkog doma, prema kojem savezni tužitelji razmatraju imenovanje specijalnog tužitelja koji bi se bavio Zakladom Clinton i spornim korištenjem privatnog servera za poruke elektroničke državne tajnice tijekom mandata Baracka Obame, navodi agencija AFP.
 
Predsjednik Trump je više puta tražio da se protiv njegove bivše protivnice na predsjedničkim izborima Hillary Clinton pokrene proces i predbacio je svom ministru pravosuđa da je neaktivan po tom pitanju. 

 

Ne propustite