GENIJALAN TRIK: Kako se riješiti leda i inja sa vjetrobranskog stakla

Kiosk
GENIJALAN TRIK: Kako se riješiti leda i inja sa vjetrobranskog stakla
.

Dolazi nam hladno vrijeme i temperature ispod nule. 

Ukoliko nemate garažu za vaš automobil vjerovatno ćete mnoga jutra biti suočeni sa slojem leda ili inja na vašim staklima.

Pogledajte u nastavku kako možete na efikasan i ekonomočinam način riješti tog problema.

Ukoliko ujutru žurite na posao a vaša šoferšajba je prekrivena tankim slojem leda ili inja sigurno ste više puta došli u iskušenje da staklo polijete vrućom vodom ili da oštrim predmetom sastružete led/inje.

Nemojte to činiti jer u prvom slučaju uslijed nagle promjene temperature vaše vjetrobransko staklo može pući ili ukoliko se opredijelite za drugu metodu možete oštetiti površinu stakla.

Nije pametno odlučiti se za skupocjena sredstva koja se sipaju u rezervoar za tečnost za vjetrobransko staklo jer se prilikom prskanja automatski uključuju brisači koji mogu oštetiti staklo, ili se mogu i oni sami oštetiti, jer se u tom trenutku led i inje i dalje nalaze na šoferšajbni.

Jedno od rješenja, za one koji imaju automobile sa klima uređajem koji nudi opciju odmrzavanja, jeste da budete strpljivi i čekate dok se vazduh zagrije i dok inje ili led ne popuste. Ali to nije previše brzo.

Kao odlično rješenje, koje je u isto vrijeme brz, efikasan i vrlo isplativ način, nameće se sprječavanje formiranje ledenog sloja. To možete učiniti tako što ćete svake večeri naprskati na šoferšajbnu sredstvo koje ćete sami napraviti, a koje se sastoji od jedne četvrtine sirćeta i tri četvrtine vode.

Višak rastvora uklonite krpom i ujutru bi vas trebala dočekati čista i providna šajba, bez naslaga leda i inja.

 

 

Ne propustite