NA POMOLU NOVI RAT? Američki general otkrio informaciju koja bi mogla zapaliti iskru sukoba između Saudijske Arabije i Irana

Svijet
NA POMOLU NOVI RAT? Američki general otkrio informaciju koja bi mogla zapaliti iskru sukoba između Saudijske Arabije i Irana
.

Balistička raketa koja je iz Jemena ispaljena na Rijad, glavni grad Saudijske Arabije, bila je zapravo iranska te je na sebi imala oznake iranske države, priopćio je zapovjednik američkih zračnih snaga na Bliskom Istoku,  Jeffrey L Harrigian.

Harrigian, koji je inače glavni zapovjednik stožera Američkog ratnog zrakoplovstva u Kataru, je vijest koja bi mogla uzdrmati ionako napete odnose na Bliskom istoku otkrio na press konferenciji u Dubaiju, dodavši da vlasti u Saudijskoj Arabiji trenutačno istražuju na koji je način projektil prokrijumčaren u Jemen te kojim je kanalima došao u ruke jemenskih pobunjenika, piše The Independent.

 Snažna eksplozija koja je odjeknula 04. oktobra u blizini zračne luke u Rijadu, bila je, kako se vjeruje, balistički projektil koji su ispalili jemenski pobunjenici, no istup američkog generala baca novo svjetlo na taj događaj.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije ranije je pak potvrdilo kako su istražitelji koji istražuju ostatke projektila pronašli dokaze o “upletenosti iranskog režima”.

S njima se slaže i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je izjavio kako je ispaljeni projektil “očigledno iranske proizvodnje”.

Iran je u međuvremenu odbacio optužbe na svoj račun, tvrdeći da nije opskrbio jemenske pobunjenike te da su optužbe savezničke koalicije zaljevskih država koja se bori protiv jemenskih Hutija, “čisti izraz agresije” prema Iranu.

Jemen je inače jedna od najsiromašnijih zemalja u regiji, a stanovništvu prijeti i najveća glad u svijetu posljednjih desetljeća, s mogućim milionima žrtava. Ta je zemlja u blokadi nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom zatvorila zračne, kopnene i morske rute, piše Hina.

Saudijska Arabija navodi da je blokada potrebna kako bi se spriječilo da Iran šalje oružje pobunjenicima.

Ne propustite