Pronađen grob Draže Mihailovića?

Zanimljivosti
Pronađen grob Draže Mihailovića?
.

U pećini na Zlatiboru nađena je masovna grobnica, a u Srbiji se posljednjih dana priča da se, među ostalim kostima, tu nalaze i ostaci zloglasnog četničkog vođe Draže Mihailovića. 

Naime, kako pišu srpske Večernje novosti, među stvarima je pronađen dio naočala koje izgledaju isto kao one koje je Mihailović nosio nedugo prije nego je streljan 1946. godine.

Prema još uvijek živim svjedocima, upravo su na spomenutom mjestu u lipnju 1945. godine partizani strijeljali zarobljene četnike.

"Pored dijela naočala, koje smo pronašli u jami Cerova, a koje izgledaju baš kao one kakve je imao Draža Mihailović, postoje i svjedočenja da su se Slobodan Penezić Krcun, vođa akcije hvatanja generala, kao i Miloš Minić, tužitelj u sudskom procesu protiv Mihailovića, u poratnim godinama na Zlatiboru osobnuo raspitivali o jami. Bilo im je vjerojatno važno da baš oni, bez posrednika, provjere što mještani znaju o tajni koju pećina krije. Minić je pokazao poseban interes", priča Milan Stamatović, predsjednik Općine Čajetina. 

Po ovoj verziji, Mihailović je, dakle, streljan i bačen u jamu u koju su njegovi suborci bačeni godinu dana ranije. 

Do odgovora će se doći DNK analizom. Na dno jame, osim speleologa i spomenutog načelnika općine, spustila su se i četiri pravoslavna popa.
Zločinac kojeg se u Srbiji smatra herojem

Dragoljub Draža Mihailović, među svojim pristašama poznat i kao "čiča Draža", bio je srpski rojalist koji je u travnju 1941. organizirao četničku vojnu formaciju koja se većinu rata surađivala s fašistima. 

Zbog kolaboracije s fašistima, Mihailović je nakon Drugog svjetskog rata uhićen, te proglašen krivim za veleizdaju i ratne zločine, zbog čega ga je Jugoslavija osudila na smrt streljanjem. Ubijen je u Beogradu u srpnju 1946. godine, a ni danas nije poznato gdje je pokopan.

Tijekom rata, njegovi četnici vršili su monstruozne zločine nad Hrvatima, muslimanima i partizanima. 

Njegov grob je ostao tajna kako simpatizeri ovog zločinca ne bi od njega napravili mjesto štovanja. U svibnju 2015. godine srpske vlasti, koje svakodnevno Hrvatskoj prigovaraju zbog ustaških ispada po Hrvatskoj, rehabilitirale su ovog zločinca kojeg se u Srbiji slavi kao heroja. 

Ne propustite