Slušate istu pjesmu hiljadu puta zaredom? Čekajte dok čujete šta to radi vašem mozgu!

Kiosk
Slušate istu pjesmu hiljadu puta zaredom? Čekajte dok čujete šta to radi vašem mozgu!
.

Mnogi kada naiđu na neku dobru pjesmu na YouTube slušaju je do iznemoglosti i obično iritiraju sve u okolini.

Peter Vuust sa Kraljevske muzičke akademije u Danskoj odlučio je da istraži šta se događa u mozgu osobe koja se navuče na jednu pjesmu i posluša je milion puta.

"Muzika nam jako godi zato što utječe na moždani centar za nagrađivanje. Ovaj biološki sistem nas potiče da radimo stvari neophodne za preživljavanje, od konzumacije hrane do upražnjavanja seksa. Priroda i biologija nas ovako uvjetuju da ponavljamo aktivnosti koje će nam omogućiti da preživimo.Zbog sistema nagrade, glazba je umjetnički izraz kome se vjerojatno najčešće vraćamo. Knjigu ćemo pročitati ili film odgledati po dva-tri puta,ali muziku možemo slušati bez prestanka, budući da se ona zasniva na repeticiji", kazao je on.

"Kada prestaje osjećaj ugode, mozak se jednostavno zasiti. Bilo bi normalno da to bude nakon što jednom čujemo pjesmu, ali kod ljudi koji izluđuju ukućane jednom te istom pjesmom 50 puta dnevno mozak radi na drugačijem principu, odnosno treba mu nešto duže vremena da shvati da u pjesmi koju sluša iznova nema novih informacija", objašnjava Vuust.

 

Ne propustite