ZNAKOVI UPOZORENJA DA AKUMULATOR UMIRE: Jednostavan trik da provjerite u kakvom je stanju bez paljenja automobila

Kiosk
ZNAKOVI UPOZORENJA DA AKUMULATOR UMIRE: Jednostavan trik da provjerite u kakvom je stanju bez paljenja automobila
.

Akumulator je vitalni dio automobila. 

Akumulator koji umire ne drži napon toliko dobro kao kada je nov, ali na svu sreću, postoje određeni znakovi upozorenja koji će vam otkriti da mu se bliži kraj.

Paljenje

Akumulator koji umire izazvaće probleme sa paljenjem automobila, posebno ako ga niste vozili nekoliko sati. Kada upalite motor, jedini izvor za varnicu koja pali benzin i mješavinu vazduha u motoru dolazi iz akumulatora.

Ako baterija nije napunjena koliko je potrebno, čućete kliktanje kada pokušate da upalite motor, a auto neće startovati.

Svjetla

Slabiji farovi ukazuju na to da se životni vijek akumulatora bliži kraju. Ako sumnjate da je to slučaj i sa vašim, možete da isprobate jedan test. Potrebne su dvije osobe - jedna da upali automobila, a druga da stoji ispred i  posmatra farove. Uključite farove, neka ih druga osoba posmatra, i onda upalite auotmobil. Ako farovi postanu blijeđi dok se automobil pali, akumulator umire i potrebno ga je zamijeniti.

Elektrika

Još jedan način da saznate u kakvom vam je stanju akumulator bez paljenja automobila jeste da okrenete ključ do tačke kada možete da uključite radio. Ako je akumulator nema dovoljno struje, neke od električnih komponenti u automobilu neće raditi kako treba - poput dizanja i spuštanja prozora.

 

Ne propustite