Nasjelo više od milion androidaša: Jeste li i vi skinuli lažni WhatsApp?

Nauka i tehnologija
Nasjelo više od milion androidaša: Jeste li i vi skinuli lažni WhatsApp?
.

Čitatelji Reddita nedavno su u dućanu Google Play prepoznali zapanjujuće uvjerljivu lažnu verziju WhatsAppa. 

Ovu prevarantsku aplikaiciju skinulo je preko milion korisnika, koje je mjesto razgovora s prijateljima i bližnjima dočekala planina napornih reklama.

Prema izvještaju Hacker Newsa, lažna aplikacija WhatsApp jedva se razlikuje od originala. Jedina stvar koja ju čini drukčijom je ime autora koji je pored naziva kompanije dodao razmak.

Ovo nije izolirani incident

Jedan od sudionika razgovora na Redditu naglasio je da ovo nije izolirani incident - čak ni za WhatsApp. Ako ste dovoljno hrabri i krenete pretraživati aplikacije unutar dućana, dobit ćete čak sedam lažnih appova koji koriste malo izmijenjeno ime proizvođača. Prevaranti koriste uskličnike, razmake, zareze i apostrofe kako bi prevarili neupućene.

Što je najgore od svega, sve ove varijante aplikacije imaju recenzije od minimalno četiri zvjezdice. Za ovo možemo biti zahvalni sistem ocjenjivanja na Google Playu, a on je i dan danas - apsolutni haos.

Google jednostavno nije briga?

U ovome slučaju, doduše, Google nije obranio softver koji pripada njihovom izravnom konkurentu - Facebooku. Nakon što je situacija izmakla kontroli autor lažnog WhatsAppa promijenio je ime kompanije 'WhatsApp Inc.' u svoje.

 

Ne propustite