IMATE GA U KUHINJI: Operite otrove sa voća ovim sastojkom

Kiosk
IMATE GA U KUHINJI: Operite otrove sa voća ovim sastojkom
.

Američki naučnici tvrde da samo jedan sastojak koji sigurno imate u kuhinji, može da vas spasi unošenja pesticida u organizam putem voća.

Američki naučnici tvrde da je sastojak koji domaćice imaju u kuhinji, soda bikarbona, djelotvorna u upotreba ispiranja pesticida sa voća. 

Rezultati studije su objavljeni u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

“U Americi je količina pesticida u jabukama pod stalnom kontrolom”, kaže Lili He jedna od glavnih autorka ove studije.

Naučnici ističu da voće apsorbuje pesticide i da ih je moguće isprati sodom bikarbonom. Ali, niko do sad nije izmerio koliko duboko su pesticidi u voću prodrli, piše Net.hr.

“Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko u voću pesticidi prodrli i u kojoj ih je mjeri moguće isprati”, rekla je He, dodavši da su ona i kolege u eksperimentima koristili organske jabuke.

Zalili su voće najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu sa pravilima. Zatim su pokušali da ih isperu običnom vodom, sodom bikarbonom.

Nakon petnaestominutnog ispiranja sodom bikarbonom gotovo sve hemikalije su uklonjene sa površine voća, ali su ipak neke  ostale duboko u voću. Čak ni soda bikarbona nije dotle dospjela.

“Kora jabuke puna je nutrijenata. Ali u njoj je i puno pesticida. Kada jedete jabuku možete odlučiti da li ćete joj oguliti koru ili nećete. Ali isto to ne možete da primijenite kod voća poput grožđa ili kod povrća poput spanaća”, rekla je He.

Jedna od metoda je i namakanje voća u vodi, u morskoj soli i soku limuna u trajanju od desetak minuta.

 

Ne propustite