Rusija uložila veto na rezoluciju o produženju mandata inspektorima naoružanja

Svijet
Rusija uložila veto na rezoluciju o produženju mandata inspektorima naoružanja
.

Rusija je u utorak uložila veto na rezoluciju koju su predložile SAD o produžetku rada inspektora koji nastoje ustanoviti ko je odgovoran za napad hemijskim oružjem u Siriji, optužujući Sjedinjene Države što sazivaju glasanje "koje pokazuje nepoštovanje Rusije".  

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia bezuspješno je pokušao da odgodi glasanje do narednog mjeseca - nakon što zajedničko tijelo koga čine istražitelji UN-a i nadzorne agencije za hemijsko oružje objavi izvještaj 26. oktobra o napadu od 4. aprila u mjestu Khan Sheikhoun u kome je ubijeno više od 90 ljudi.

Rezolucija je potom stavljena na glasanje s 11 glasova "za" i dva "protiv" iz Rusije i Bolivije, uz dva suzdržana iz Kine i Kazahstana.

Nebenzia je kazao da je Rusija kritikovala Zajednički istražni mehanizam, poznat kao JIM, ali kako ne želi da bude uništen - ona želi da to tijelo samo promjeni svoj mandat koji traje do 17. novembra.

Američka ambasadorica u UN-u, Nikki Haley, koja je trenutno u Africi, insistirala je na glasanju o izvještaju JIM-a.

Ona je kazala prošle sedmice kako Rusija prvo želi da vidi izvještaj koji optužuje sirijske vladine snage za napad u Khan Sheikhounu, i u tom slučaju Moskva ne bi više vjerovala JIM-u. Nazvala je takvu poziciju neprihvatljivom.

- Ne možemo tako raditi. Ne možemo birati one koje želimo optuživati i one koje ne želimo - izjavila je ona novinarima.

Nebenzia je odgovorio i žestoko je kritikovao izjavu Haley, poručivši u utorak Vijeću sigurnosti da "mi nikada, nikada nismo stvari tako tumačili".

Komentirajući navode o biranju ispravnih i pogrešnih, ruski ambasador je izjavio da "mi nismo ti koji biraju ispravne i pogrešne. Vi, Sjedinjene Države, tako ste odlučili od prvog dana", prenosi Associated Press.

Ne propustite