Feng shui i biljke

Enterijer
Feng shui i biljke
Svi dobro znamo da biljke pozitivno utiču na raspoloženje i svojim prisustvom uljepšavaju naš životni prostor. Ali, nisu sve biljke jednake i nije svejedno koju od njih da odaberete.

Svi dobro znamo da biljke pozitivno utiču na raspoloženje i svojim prisustvom uljepšavaju naš životni prostor. Ali, nisu sve biljke jednake i  nije svejedno koju od njih da odaberete. Prema feng shui-u, tradicionalnom kineskom sistemu organiziranja prostora, svakodnevni kontakt s određenim biljkama može nam pomoći da ostvarimo željene ciljeve i općenito budemo sretniji. Pogledajmo pojedine prijedloge.

Za sreću
Stavite bilo koju biljku sa crvenim cvijetovima s lijeve strane vaših ulaznih vrata. Po feng shui-u crvena se smatra najsretnijom bojom.

Za ljubav
Aranžirajte dvije ružičaste ruže (uklonite im trnje) u bijelu vazu koju ćete staviti u stražnji desni ugao vaše dnevne sobe. To je mjesto u kojem je koncentrisana energija ljubavi. Mijenjajte ruže svakih devet dana tokom ukupno 27 dana. Vaš život će postati ispunjen romantikom.

Za posao
Stavite cvijet suncokreta (ili njegovu sliku) u stražnje središte svog poslovnog prostora. Prema feng shui-u tu se nalazi područje slave. Biljka koja je čak i svojim imenom povezana sa suncem pozitivno će djelovati na vaše samopouzdanje i potaknuti druge da uoče vaše vrijednosti.

Za bogatstvo
Stavite ljubičastu orhideju na sredinu stola u trpezariji. Trpezarija se smatra ključnom za postizanje bogatstva u domu, a ljubičasta je boja kraljeva.

Za zdravlje
Dodajte nekoliko zelenih biljaka u vaš životni prostor. Zelena boja simbolizira dugovječnost i vitalnost. Ukoliko se oporavljate od neke bolesti, stavite biljku u svoju spavaću sobu. 

 

(zenasamja.me)

Ne propustite