OVO PITANJE MUČI SVE! Da li je moguć i koliko je opasan seks u TRUDNOĆI?

Ljubav
OVO PITANJE MUČI SVE! Da li je moguć i koliko je opasan seks u TRUDNOĆI?
.

Dijete je dobro izolirano plodnom vodom i svim ovojnicama da ne može osjetiti gotovo ništa što se u njegovoj blizini događa. 

O ovoj temi uvijek, vlada određena nesigurnost kod partnera, odnosno prije svega kod buduće majke. Koliko god slušali kako je seks u trudnoći također normalan dio života, ipak se uvijek pitamo je li to u redu s obzirom na bebu i smije li se…

Bez straha. Seks tijekom trudnoće je u većini slučajeva apsolutno siguran. Iznimke su samo kod komplikacija ili rizika koje će svakako procijeniti liječnik.

U prvom tromjesečju moglo bi vas ometati to što osjećate mučninu, vrtoglavicu ili ste stalno umorni. U takvom stanju vam se možda neće dati izmjenjivati takve vrste nježnosti s partnerom. Ako se dobro osjećate i želite odnose, nema straha da se išta lošeg može dogoditi, jer liječnici nisu pronašli nikakvu povezanost između odnosa i povećane stope spontanih pobačaja. Ako se ipak pojave krvarenja, obavezno otiđite liječniku i porazgovarajte kako dalje.

Seks u drugom tromjesečju

U vrijeme između 16. i 30. tjedna tijelo se konačno priviknulo na novo stanje, a i vaša ženstvenost dolazi do izražaja. Grudi su veće i nabujale, a malo ste se i zaokružili što vaše obline čini još poželjnijima. Snažna prokrvljenost organa zdjelice te povišeni hormoni povećavaju vašu želju te omogućuju da užitak intenzivnije doživljavate.

No, to je ujedno i faza kad trudnice obično osjete dijete, po prvi put mogu registrirati bebine pokrete, što sve pobuđuje razna pitanja. Može li dijete nešto osjetiti kad vodimo ljubav? Hoće li ga odnos uznemiravati? Mogu li kontrakcije maternice tijekom orgazma raditi prevelik pritisak na dijete? Može li tata nekako ozlijediti dijete? Povećava li seks mogućnost razvoja infekcije? Sve ove nesigurnosti mogu dovesti do toga da žena osjeća smanjenu želju i radije odustaje od odnosa.

Takve brige su potpuno suvišne. Dijete je dobro izolirano plodnom vodom i svim ovojnicama da ne može osjetiti gotovo ništa što se u njegovoj blizini događa. Osim toga, anatomski je potpuno nemoguće da penis dođe u blizinu djeteta. Infekcije također ne mogu doći do djeteta ako je s trudnoćom sve u redu i ušće maternice je potpuno zatvoreno. Čak i ako se dogodi da dijete poslije seksa živne i počne se ritati, ono u principu reagira na povišen majčin tlak i njezino srce koje snažno tuče.

Naginje li trudnica prijevremenim trudovima, njezina posteljica nije u pravilnom položaju, ima otvoren grlić maternice ili ima krvarenja, svakako je uputno što prije porazgovarati s liječnikom koji je najkompetentniji dati zeleno ili crveno svijetlo seksu tijekom trudnoće.

Seks u trećem tromjesečju

U ovim tjednima trudnoće seks postaje sve teže izvediv. Teško je naći pozu koja će biti udobna i njoj i njemu. U svakom slučaju seks u ovoj fazi trudnoće je također bezopasan. Kontrakcije koje se tijekom orgazma zbivaju u maternici nemaju nikakvu snagu pokrenuti trudove. Seks se doduše može koristiti kao metoda ubrzavanja porođaja kad je žena već prenijela i svaki tren očekuje porođaj. No, inače u trudnoći seks nema tu mogućnost da pokrene trudove.

Iznimke: Ako žena ima sljedeće komplikacije ili probleme u trudnoći, od seksa treba odustati:

Vaginalna krvarenja
Otvoren grlić maternice
Curenje plodove vode
Prijevremeni trudovi
Predležeća posteljica
S bebom na putu se mnogo što mijenja u krevetu. Postoji cijelo obilje mitova o tome. Otkrivamo istinu o seksu u trudnoći.

Seks u trudnoći i veliki trbuh

Budući roditelji u prosjeku spavaju zajedno 1,5 puta tjedno – pokazala je to nedavno objavljena studija o “seksu u trudnoći” koju je proveo berlinski Charité.

Ma da? Moguće da je to točno, no nije nužno, budući da ljudi na pitanja o svojem seksualnom životu vrlo često ne odgovaraju iskreno. Znači li to da nema potrebe raspravljati o seksu kada se što se njega tiče u trudnoći gotovo i ništa ne mijenja? Primalje nisu pripremale novu studiju, no zato imaju bogato iskustvo iz mnogobrojnih razgovora s budućim majkama. Ispričale su nam ono najvažnije o ljubavnom životu parova u svakom od tri tromjesečja trudnoće:

Prvo tromjesečje: zatišje nakon bure

Jasno je da parovi, da bi začeli dijete, imaju spolne odnose. Često. I to većinom s još više užitka nego inače. Međutim mnoge žene u ranoj fazi trudnoće uzmiču pred seksom – jednostavno ih previše nadvlada novo stanje. Uz to su prisutne i tipične početne tegobe poput mučnina i umora. Mnogim ženama trudnoća i seks u mislima nisu spojivi. Novo je stanje još krhko, a seks bi ga mogao ugroziti – ovaj je strah poznat mnogim ženama, barem u prvih par tjedana. S druge strane organi u maloj zdjelici su na samom početku trudnoće bolje prokrvljeni – što je dobro za užitak. Mnoge žene tada čak i lakše postižu orgazam. Upravo oni parovi koji su duže morali raditi na začetku djeteta često osjećaju olakšanje za vrijeme seksa jer više ne moraju misliti na to da moraju začeti dijete. Nježna prva faza trudnoće tako istovremeno može biti i razdoblje snažne strasti.

Medicinske činjenice: redoviti spolni odnosi u ranoj trudnoći ne povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Liječnik savjetuje da preventivno prestanete sa spolnim odnosima samo ako je već došlo do krvarenja. Kada se opasnost otkloni, par ponovo može uživati u normalnom ljubavnom životu.

Drugo tromjesečje: vitalnost na djelu

Od 16. pa do otprilike 30. tjedna trudnoće mnoge se buduće majke uistinu dobro osjećaju, tijelo im je naviknulo na novo stanje pa je vrlo ženstveno: Grudi su veće i obline izraženije. Trbuščić s bebom još nije pretežak. Sve su to dobri preduvjeti za užitak. U trenutku kada trudnica prvi puta osjeti svoju bebu pojavit će se i nedoumica: kako na dijete utječe spolni odnos? Smeta li mu? Osjeća li pritisak kada tijekom orgazma trbuh postane tvrđi? Budući očevi sada također jasno osjećaju prisutnost treće osobe u krevetu. Često stječu dojam da se žena bavi samo nerođenom bebom, a da su oni na drugom mjestu i da više nisu tako bitni. Često se brinu da ne ozlijede dijete. Djetetu se tijekom seksa ništa ne može dogoditi

Medicinske činjenice: ženski orgazam osjeti se u maternici, a posteljica uistinu na kratko vrijeme dijete opskrbljuje s manje krvi. No to je vježba za djetetov krvotok, a nikako manjak koji bi mu mogao nanijeti štetu. Djetetu se tijekom spolnog odnosa ništa ne može dogoditi: beba leži na sigurnom u maternici, okružena plodnom vodom – čak i pri jačim podrhtavanjima nesmetano lebdi u vodi sve dok je grlić maternice čvrsto zatvoren. Također se ne morate bojati da će dijete tijekom seksa biti ozlijeđeno: anatomski je posve nemoguće da penis dođe u blizinu djeteta. No ako ste skloni prijevremenim trudovima ili preranom otvaranju grlića maternice, bolje je odreći se spolnih odnosa.

Treće tromjesečje: izražene obline

Nakon otprilike 30. tjedna postaje teže naći položaj kojem trudnički trbuh nije prepreka. I tijekom trudnoće vrijedi: dozvoljeno je sve što vam je zabavno i ne boli! Najomiljeniji odabir: položaj žlice. A za žene koje vole svojem muškarcu tijekom seksa gledati u lice – sjednite na njega. I u sljedećim vas položajima trbuh neće nimalo ometati:

– žena leži na leđima na krevetu nogama na podu, a muškarac kleči ispred nje
– žena leži na leđima, a muškarac svoju težinu podupire rukama
– žena kleči ispred kreveta, rukama i gornjim dijelom tijela naslanja se na krevet, a muškarac kleči iza nje.
Tjelesna bliskost je u trudnoći posebno važna – što ne znači da je uvijek nužno da dođe do samog spolnog odnosa. Pri tome mislimo na maženje, masaže i nježne dodire.

Većina muškaraca trbuh smatra erotičnim.

U kasnijem razdoblju trudnoće mnoge će buduće majke naučiti nešto što je vrlo važno za dobar seks: reći ćete što vam se sviđa, a što ne. I nemojte brinuti da muškarci punašno tijelo svoje žene ne smatraju privlačnim. Većina ih tvrdi: bujnost je erotična.

Medicinske činjenice: seks ne potiče trudove. Činjenica je da se u ejakulatu nalazi hormon prostaglandin koji grlić maternice čini mekšim te ga priprema na trudove. Međutim količina je toliko mala da zasigurno ne potiče trudove. Unatoč tome seks u vrijeme termina poroda dobra je metoda koja može potaknuti bebu na izlazak – od seksa ćete biti opušteniji i bolje raspoloženi.

Kada seks može biti tabu
Moguće je da ćete se zbog pojedinih rizika u potpunosti morati odreći seksa. Savjetujte se s liječnikom.

– u slučaju prijevremenog otvaranja grlića maternice. Otvaranje samo po sebi ne predstavlja opasnost, ali moguće je da će spolni odnosi uzrokovati upale koje mogu oštetiti vodenjak. To može uzrokovati spontani ili prijevremeni porođaj
– ako ste već imali spontani pobačaj
– kod krvarenja
– kod prijevremenih trudova, koji ukazuju na prijevremeni porođaj
– ako je posteljica krivo položena (placenta previa)
– kod blizanačkih trudnoća
– kod kroničnih bolesti poput dijabetesa
– ako on ili ona imaju upale spolnih organa
– također biste se trebali suzdržavati ako je vodenjak već puknuo!
1. Mogu li imati seksualne odnose u trudnoći?
Apsolutno. U urednim trudnoćama možete imati odnose sve do prsnuća vodenjaka. Na pregledu kod svog liječnika provjerite prijeti li vam opasnost prijevremenog poroda, te imate li problema kao što su:

– skraćen ili otvoren vrat maternice
– curenje plodne vode
– izvanmaterična trudnoća
– krvarenje
– povijest bolesti koja uključuje spontane pobačaje.
Ali, sve dok je vaša trudnoća uredna, prakticiranjem seksualnih odnosa nećete naškoditi bebi, čak ni prilikom položaja kad je partner na vama.

Debeli sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice štiti bebu od infekcija. Vodenjak i snažni mišići maternice također dobro štite vašu bebu. Iako se plod može malo “promućkati” nakon orgazma, to je isključivo zbog kucanja vašeg srca, nipošto jer beba razumije što se događa ili jer osjeća bol.

2. Hoće li osjećaj biti dobar?
Nekim ženama čak i bolji, nekima lošiji. Neke trudnice osjećaju grčeve tijekom ili nakon odnosa. Vaše grudi u trudnoći rastu i mogu biti jako osjetljive, što u nekim slučajevima možda i neće biti najugodnije. Može se desiti da vam je vaginalni iscjedak obilniji ili da ste “vlažniji”, što može odnos učiniti još ugodnijim i ljepšim, a s druge strane može rezultirati iritacijom. Ako primjetite iznenadnu razliku u količini ili mirisu iscjedka, otiđite na pregled kod svog liječnika. Možda je riječ o vaginalnoj infekciji ili vam je pukao vodenjak. U slučaju prsnuća vodenjaka osjetit ćete lagano curenje plodne vode.

3. Nisam baš raspoložena za seksualne odnose otkad sam trudna. Je li to normalno?
Da, normalno je. Velike promjene na (u) vašem tijelu rezultiraju promjenama u seksualnom životu. Neke žene, konačno oslobođene briga oko začeća i kontracepcije, osjećaju se ljepše i zavodljivije nego ikad. A neke su pak preumorne i lijene za seks, pogotovo u prvom tromjesečju. Drugo tromjesečje trudnoće karakterizira povećan libido, dok u zadnjem tromjesečju on jenjava pod pritiskom trudova, poroda ili pak vašim osjećajem neprivlačnosti zbog velikog trbuha i sl.

4. Hoće li se partnerova želja za seksom promijeniti?
Većina muškaraca smatra svoje trudne žene privlačnijima nego ikad. Ali, partnerova želja za seksom može biti smanjena i zbog brige za vas i bebu, pritiska budućeg očinstva, straha da vođenjem ljubavi ne biste povrijedili bebu ili čak zbog «srama» od odnosa u prisutnosti vašeg nerođenog djeteta.

5. Je li oralni seks siguran?
Da, oralni seks neće škoditi ni vama ni vašoj bebi, s pretpostavkom da ste u monogamnoj vezi te da ste oboje HIV negativni. U biti, mnogi parovi oralni seks smatraju ugodnom zamjenom za seksualni odnos kada on zbog raznih čimbenika u trudnoći nije izvediv. Ako niste sigurni je li vaš partner HIV negativan, koristite posebnu zaštitu koje će vam preporučiti liječnik.

6. Koji su položaji za vođenje ljubavi najudobniji?

Lezite na bok. Partner neka legne iza vas. U ovom položaju partnerova težina nije direktno na vama te vas tako ne opterećuje.
Lezite na kraj kreveta s nogama na podu. U ovom položaju partner kleči ispred vas te je vaš trbuh slobodan.
Lezite na krevet, a partner neka legne ispred vas, u suprotnom smjeru. U ovom položaju penetriranje je plitko što je idealno za višu trudnoću kada dublja penetracija može biti neugodna.
Neka vaš partner legne na krevet, a vi sjednite na njega. U ovom položaju također nema opterećenja za trbuh, a vi kontrolirate dubinu penetracije.
Neka vaš partner sjedne na čvrstu stolicu, a vi mu sjednite u krilo. Trbuh i maternica nisu opterećeni
Imajte vjere, uz malo vježbe i eksperimentiranja naći ćete idealan položaj koji će vam savršeno odgovarati.
Partnerove moguće reakcije na seks u trudnoći

Muškarci dijele mnoga uzbuđenja i opterećenja s partnericom u trudnoći, ali imaju i svoje brige i užitke.

Tjeskobe:

– Smanjena želja za seksualnim odnosima
– Fizička neugodnost
– Strah od ozljede ploda
– Briga da će liječnik zabraniti seksualne odnose
Užici:

– Uzbuđenost zbog povećanja vaših grudi
– Uživanje u porastu vaše težine i zaobljenom trbuhu
– Bezbrižnost zbog nepotrebne kontracepcije
– Novi načini zadovoljstva
– Otkrivanje novih položaja
5 savjeta za savršen seks u trudnoći

Komunicirajte! Vaše potrebe se s trudnoćom mijenjaju. Recite partneru što vam odgovara u određenom trenutku.
Eksperimentirajte. Isprobajte različite položaje za vođenje ljubavi koje vam ne opterećuju trbuh. Otkrivanje novih stvari može oplemeniti vaš ljubavni život.
Udobno se smjestite. Pripremite mnogo jastuka da vam bude udobno i imajte pri ruci vaginalni lubrikant u slučaju da vam zatreba.
Proširite horizonte. Bit seksualnog odnosa nije samo snošaj. Možda ćete se poželjeti međusobno masirati, masturbirati zajedno ili uživati u oralnom seksu ako vam penetracija više nije ugodna.
Budite povezani. Stavljanje intime na vrh liste prioriteta u trudnoći povezuje vas i partnera na poseban način kroz ovo divno razdoblje i razvija bliskost koju ćete kasnije dijeliti s prinovom.

Ne propustite