Prepoznajte ih na vrijeme: Ovo su simptomi INFEKCIJE SALMONELOM

Porodica i zdravlje
Prepoznajte ih na vrijeme: Ovo su simptomi INFEKCIJE SALMONELOM
.

Salmoneloza je simptomatska zarazna bolest prouzročena bakterijama iz roda Salmonella.

Glavni način zaraze je putem kontaminirane hrane, a teži slučajevi infekcije mogu prouzročiti i smrt. 

Do infekcije najčešće dolazi upravo zbog neopreznog tretiranja namirnica, najčešće kod konzumiranja sirove hrane, odnosno nedovoljno termalno obrađene. Namirnice koje nose najviše rizika su sirovo meso (poglavito perad), jaja i mliječni proizvodi (posebice kolači koji se prave od tih namirnica), no zabilježene su i epidemije salmoneloza podrijetlom iz voća, povrća i pekarskih proizvoda.

Komplikacije opasne po život također se mogu pojaviti ako se infekcija proširi izvan crijeva, u krvotok te se tako može proširiti u vitalne organe. 

Salmonela se ipak može uništiti i to temeljitim kuhanjem. Bakterija salmonele najčešće živi u crijevima, a kada dođe do zaraze, simptomi mogu biti vrlo neugodni, prenosi Večernji list.

Dijareja, groznica i grčevi u trbuhu simptomi su koji se razvijaju u razdoblju od 8 do 72 sata. Najčešće dolazi do samooporavka bez posebnih liječničkih intervencija, ali infekcija salmonelom može prouzročiti brzu dehidraciju te je tada potrebno hitno potražiti pomoć. 

Komplikacije opasne po život također se mogu pojaviti ako se infekcija proširi izvan crijeva, u krvotok, te se tako može proširiti u vitalne organe. Glavni simptom salmonele je dijareja, povezana s bolovima u trbuhu, povraćanjem i groznicom. Katkada se mogu uočiti i tragovi krvi u stolici. Proljev se može javljati svakih 10 do 15 minuta. Ako takvo stanje potraje, može doći do potpune iscrpljenosti i dehidracije koja može dovesti i do smrti. 

Ne propustite