Važno cjepivo u trudnoći štiti novorođenče, u suprotnom MOŽE BITI KOBNO!

Mame i bebe
Važno cjepivo u trudnoći štiti novorođenče, u suprotnom MOŽE BITI KOBNO!
.

Novorođenče možda neće biti spremno za cjepivo protiv hripavca dok ne bude staro dva mjeseca, ali to ne znači da ga ne možete zaštititi protiv infekcije. Zapravo, kada se žena cijepi tokom trudnoće zaštita za bebu može biti čak i jača.

Hripavac, poznat kao veliki ili magareći kašalj obično nije opasan za odrasle. No, više od polovice beba kojima je dijagnosticiran mora biti hospitalizirano, a u nekom slučajevima bude koban. Hripavac je zarazna bolest za koju su karakteristični isprekidani napadaji kašlja. Ako se ne liječi na vrijeme može izazvati teška oštećenja pluća i uzastopne upale bronha. Kod tek rođenih beba, hripavac može završiti kobno.

Novo istraživanje Kaiser Permanente Vaccine Study Centera otkrilo je da kada trudnice dobiju bolničku verziju DTaP-a između 27. i 36. Sedmice trudnoće, to je više od 91 posto imuniteta za sprečavanje hripavca tijekom prva dva mjeseca bebinog života. Za primjer, potrebno je pet doza DTaP cjepiva tijekom nekoliko mjeseci kako bi beba dobila 98 posto imuniteta.

Bez obzira kada je obavljeno zadnje cijepljenje za hripavac, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju trudnicama cijepljenje jer je u SAD-a došlo do povećanja stope infekcije.

Novo istraživanje pokazuje da je ovakva imunizacija za bebe i više učinkovita nego se prije smatralo. Istraživanje provedeno 2014. godine u Australiji pokazuje da će bebe čak 42 posto bile manje zaražene hripavcem kada su majke bile redovito cijepljenje, piše 'klokanica.hr.'

Dio razloga zašto je majčin imunitet tako važan je zato što beba dobiva antitijela preko mame i tokom dojenja. Međutim, učinkovitost tih antitijela protiv hripavca padaju nakon rođenja, spuštaju se s 91 posto na 81 posto između prvog i drugog bebinog cijepljenja. Drugim riječima, cijepljenje mame nije dovoljno, dijete također treba cjepivo.

Ne propustite