Normalne mučnine u trudnoći zapravo su dobar znak

Mame i bebe
Normalne mučnine u trudnoći zapravo su dobar znak
.

Ako ste baš jedna od onih koja na svaki miris trči u kupaonicu, a vjerujte niste same, znajte da barem nešto lijepo stoji iza tog groznog osjećaja.

Ne bise s time vjerovatno složile žene koje su iskusile trudnoću s mučninama, no znanstvenici nas uvjeravaju da klasična trudnička mučnina ustvari uopće nije loša.

Mučnina je jedan od najgorih simptoma trudnoće. Složit će se s tim sve žene koje su je iskusile, a to je jako veliki broj žena, s obzirom da gotovo 90 posto trudnica doživi mučnine u nekom obliku i periodu.

Ona obično traje prvih nekoliko mjeseci, neke žene imaju tek blage mučnine bez povraćanja, a nekima je WC nažalost novi prijatelj za vrijeme prvog tromjesečja. Nažalost, nekima ne završava čak ni tada, i takvo mučno stanje zaista zna trajati čak i cijelu trudnoću. I naravno, iako ih zovemo jutarnjim mučninama, one znaju trajati po cijele dane.

U svakom slučaju – apsolutno najgori trudnički simptom, a znanstvenici nas tješe rezultatima svojih istraživanja koji kažu da su mučnine zapravo dobar predznak, kao jamstvo da su rizici za spontani pobačaj vrlo mali.

Istraživanje je otkrilo vezu tako što su pratili stanja 797 trudnica koje su prije te trudnoće imale spontane pobačaje s jednim ili više plodova.

Trudnice su vodile dnevnik svog stanja, od drugog do osmog tjedna trudnoće, te cijeli sljedeći mjesec, i uspoređivali ih sa sjećanjima na one ranije trudnoće, kako bi znanstvenici mogli izmjeriti rizik od mogućeg opetovanog pobačaja. Rezultati su pokazali da su upravo one trudnice koje su sad doživjele i mučnine, imale od 50 do 75 posto manji rizik od pobačaja.

Ako ste baš jedna od onih koja na svaki miris trči u kupaonicu, a vjerujte niste same, znajte da barem nešto lijepo stoji iza tog groznog osjećaja. To i beba koja raste u vama.

I neka vam to bude motivacija da izdržite.

Naravno, kako stoji u rezultatima istraživanja, to ne znači da su žene koje nemaju takve simptome podložnije pobačajima – ne, trudnoće su jednostavno toliko individualne i mnoge žene uopće ne osjećaju nikakve, a kamoli ovakve teške simptome.

PROČITAJTE JOŠ

TRUDNICE, OBAVEZNO PROČITAJTE! Ove tablete mogu izazvati psihičke poremećaje kod vaše djece!

Uzimanje antidepresiva tokom trudnoće povezano je s povećanim rizikom pojave psihijatrijskih poremećaja kod djece, posebno poremećaja raspoloženja, pokazalo je novo istraživanje.

 

Sveukupni rizik pojave tih poremećaja u ukupnoj dječjoj populaciji ipak je malen, kažu znanstvenici s danskog sveučilišta Aarhus, koji su i proveli istraživanje. Dijagnoza psihijatrijskog poremećaja kod djece do 16. godine života postavljena je samo kod oko tri posto od gotovo 905.383 djece obuhvaćene istraživanjem.

Uspoređujući djecu majki koje su uzimale antidepresive prije, ali ne i tijekom trudnoće s djecom majki koje su uzimale antidepresive i tokom trudnoće znanstvenici su utvrdili da je vjerojatnost poremećaja raspoloženja, tjeskobe, poremećaja ponašanja i autizma kod potonjih 27 posto veća.

Voditelj istraživanja Xiaoqin Liu, epidemiolog iz nacionalnog istraživačkog centra, izjavio je kako je ta studija prva koja se bavila širokim rasponom psihijatrijskih poremećaja umjesto pojedinačnim bolestima djece koja su bila izložena antidepresivima u trudnoći.

Želimo istaknuti da naša studija ne sugerira i ne potiče žene s depresijom da prekinu terapiju tijekom trudnoće”, rekao je Liu.

Neka starija istraživanja također su utvrdila da djeca žena s neliječenom depresijom tijekom trudnoće imaju veći rizik pojave psihijatrijskih poremećaja i drugih zdravstvenih problema pa je pitanje koliko su rizici od psihičkih poremećaja kod djeteta vezani uz majčinu mentalnu bolest, a koliko uz lijekove koje uzima.

Ne propustite