Kraljica vitamina i minerala: Cvekla se vraća na naše stolove

Porodica i zdravlje
Kraljica vitamina i minerala: Cvekla se vraća na naše stolove
.

Cvekla-cikla (lat. Beta vulgaris) spada među korjenasto povrće koje je prepoznatljivo po svojoj zagasitocrvenoj boji te slatkastom okusu. I dok danas najčešće konzumiramo njezin crveni korijen, stari Rimljani su jeli samo lišće cikle koje je iznimno zdravo, dok su korijen upotrebljavali kao lijek. Ovo povrće obiluje nutrijentima prijeko potrebnima za zdravlje i mladolik izgled poput željeza, folata, joda, sumpora, mangana, kalija, bakra, magnezija, fosfora, vitamina C i B6.

DOBROBITI CIKLE:

 

  1. Liječi anemiju: Preporuka je konzumirati svaki dan po šalicu svježe nasjeckane sirove cikle kako biste povećali broj crvenih krvnih stanica.
  2. Sprječava upale: Aminokiselina betain iz cikle štiti vaše stanice od štetnih posljedica svakodnevnog stresa te od upalnih stanja.
  3. Snižava krvni pritisak: Zahvaljujući nitratima, ekstrakt iz soka od cikle snižava sistolički tlak, a usto je dobar i za sportaše jer poboljšava sportske performanse. Nitrati iz cikle se u ljudskom organizmu pretvaraju u dušikov oksid koji djeluje tako da širi krvne žile, pospješuje protok krvi te automatski snižava tlak.f0dd3ae9f1284d0957ed251daed34028-hero
  4. Liječi tumore: Istraživanja su pokazala da fitonutrijenti iz cikle inhibiraju, odnosno sprečavaju razvoj stanica raka i tumora. Betacijanin, pigment koji je zaslužan za intenzivnu crvenu boju cikle, djeluje tako da sprečava proizvodnju nitrozamina, koji se dovodi u vezu s nastankom raka.
  5. Jača imunitet: Obiluju esencijalnim nutrijentima poput kalija, magnezija, vlakana, bjelančevina, vitamina A, C i B6 te kalcija i željeza. Upravo listovi cikle sadrže više željeza nego, primjerice, špinat. Jačaju imunitet tako što stimuliraju proizvodnju antitijela i leukocita te štite od raznih kroničnih oboljenja.

  6. Liječi osteoporozu: Korijen cikle čuva zdravl01405743-1l

  7. je vaših kostiju zahvaljujući obilju silicija. Taj mineral, naime, pomaže apsorpciji kalcija u kosti i tako čuva kosti i zglobove od poznate boljke današnjice – osteoporoze.

  8. Povećava energiju: Nitrati, spojevi dušika koji su prisutni u cikli, smanjuju potrošnju kisika tijekom povećanog tjelesnog napora.

  9. Čuva vid: Beta-karoten, žuto-narančasti pigment iz voća i povrća koji se u tijelu pretvara u vitamin A, pravi je zaštitnik vašeg vida od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Budući da cikla njime obiluje, njezinom konzumacijom zaštitit ćete zdravlje očiju.

  10.  

 

Ne propustite