Kada djetetu probušiti uši? Važno je da slijedite smjernice

Mame i bebe
Kada djetetu probušiti uši? Važno je da slijedite smjernice
.

Prema pedijatrici Norini Ocampo, trenutne smjernice za bušenje ušiju naprednije su nego kad je ona bila beba. "Jedna žena došla je u moju kuću, stavila kockice leda na ušne školjke, zagrijala iglu na štednjaku i probušila uši", rekla je dr. Ocampo. 

Postoje neka osnovna pravila kada je u pitanju bušenje uši malog djeteta, ali bez obzira kada se probuše uši - važno je slijediti te smjernice. Pročitajte što kaže pedijatrica, a što o toj temi misle mame s Klokanice

Trenutne smjernice Američke pedijatrijske akademije savjetuju roditelje da pričekaju s bušenjem ušiju djeteta dok god dijete nije dovoljno staro da može samo donijeti tu odluku. Te smjernice imaju više veze s osnaživanjem djeteta nego što ima sa sigurnošću. Međutim, mnoge kulture preferiraju bušenje ušiju kod djece čim se rode, što je sigurna praksa ako se slijede neke osnovne smjernice.

I iako to nije ono što pedijatrijska akademija preporučuje, dr. Ocampo naglašava kako su stari kulturni rituali dokaz da ne treba brinuti ako se ušne školjke pravilno prilagode.


Štoviše, ona govori kako je bušenje uši dovoljno sigurno da se može napraviti čak dva mjeseca nakon što je beba rođena. Prema nekim stručnjacima, to je zapravo idealno vrijeme za bušenje ušiju jer se poklapa s prvim krugom cijepljenja, koji uključuje cjepivo protiv tetanusa. I iako je to odlična zaštitna mjera, dr. Ocampo objašnjava kako postoji jako mali rizik da bi beba uopće dobila tetanus od bušenja ušiju. 

"Bebe ne mogu lokalizirati bol, čak i da je malo bolniji proces, one ne mogu posegnuti rukom i dirati svoje uši i povući naušnicu van, a bol obično nestane u sljedećih nekoliko dana", govori dr. Ocampo. 

Međutim, starije bebe, koje imaju šest ili više mjeseci, mogu lokalizirati bol i one su već sposobne izvući naušnice. To je posebno problematično ako su njihovi prstići ili ruke prljave. Kako dijete bude starije, vjerojatnije je da bude pod stresom ili preplašeno oko bušenja ušiju, čak i ako su sami donijeli tu odluku i svojevoljno htjeli probušiti uši. 

"Kada četverogodišnjaci i petogodišnjaci žele probušiti uši i plaču - to je zbog toga jer su preplašeni boli", govori dr. Ocampo. Kako bi procedura bušenja ušiju bila u potpunosti sigurna ona preporučuje roditeljima da nađu adekvatnu i profesionalnu osobu da to učini koja će inzistirati na osnovnim smjernicama kod bušenja ušiju. To uključuje čisto i sterilno okruženje i najmanje 24-karatne zlatne medicinke koje će spriječiti pojavu infekcije i alergijske reakcije. 

Jednom kada su djetetu probušene uši, one će tako i ostati ako su naušnice na djetetu najmanje tjedan dana nakon bušenja. Tijekom tog vremena, roditelji mogu spriječiti rijetke slučajeve infekcije na način da pravilno čiste mjesto oko naušnice s alkoholom i time da okreću naušnice u njihovim rupama dva puta dnevno, a dr. Ocampo objašnjava kako znakovi infekcije uključuju crvenilo i pojačanu osjetljivost.

Što misle mame s Klokanice?

Mišljenje o temi bušenja ušiju kod beba je podijeljeno. Dok neke mame smatraju kako su naušnice na bebi nepotrebne i kako dijete ima pravo samo odlučiti hoće li bušiti uši kad bude dovoljno staro, druge mame ne vide ništa loše u tome. Pročitajte što naše čitateljice na Facebooku misle o ovoj temi:

Mama Ana smatra da dijete treba odrasti i samo izabrati kad će bušiti uši. "Također, ružno mi je vidjeti malu curicu s probušenim ušima. I ja ih imam i znam kako mi naušnice smetaju, ne bih si to djetetu priuštila."

 
S takvim mišljenjem slaže se i mama Danijela koja govori: "Moji roditelji su bušenje ušiju ostavili meni na izbor - kad odrastem. I zahvaljujem im na tome. Uši sam probušila u 16.-oj godini i ništa mi prije toga nije falilo", a mama Aleksandra dodaje: "Ne bih rekla da je nasilje, ali je glupo i nepotrebno. Što će naušnice maloj bebi koja ni sama ne zna da ih ima? Samo da roditelji ispune svoj hir. Moja će ih dobiti kad sama odluči, nigdje ne žurim. Curice su dovoljno lijepe i bez toga."

Mama Maja Mia probušila je uši svojoj djevojčici kad je bila stara svega nekoliko mjeseci, ali nakon lošeg iskustva je požalila: "Ja sam isto svoju odvela na bušenje kad je imala par mjeseci jer kažu da tad najmanje boli i brzo se zaboravi, na nagovor svekrve. Kasnije je ležala u bolnici i sve to počupala. Žao mi je da sam je uopće i vodila, jer svatko ima pravo na izbor sto se tiče vlastitog tijela. Sad ima pet godina i kad ju pitam idemo li probušiti uši, ona se rasplače i kaže da to boli i da ne želi.. i ne idemo i gotovo!!!! Neka buši sama kad naraste."

S druge strane, mama Antonija objašnjava kako je svojoj kćeri probušila uši s devet mjeseci i sve je prošlo u najboljem redu: "Niti je plakala, niti se što upalilo, držali medicinke oko tri mjeseca." 

"To je stvar osobnog izbora, i načina na koji je obitelj navikla...Svim trima kćerima sam dala bušiti uši prije navršene godine dana...nikakvog problema nema niti je bilo ikad! Danas su mi zahvalne što mogu nositi naušnice", piše mama Kristina. 

"Ja sam svojoj probušila sa 7 mjeseci po savjetu pedijatra jer je u toj dobi najpogodnije vrijeme za to i stvarno nismo imali nikakvih problema, plakala je nekih 5-6 sekundi i to je to... Svatko zna svoje, ja bih isto napravila da imam još jednu curicu", napisala je mama Maja, a mama Kornelija dodala: "Prije su se u bolnici odmah bušile i gle čuda - svi smo živi."

Ne propustite