PANIKA MEĐU LJUDIMA: Uragan "Ofelija" se približava i prijeti infrastrukturi i saobraćaju

Svijet
PANIKA MEĐU LJUDIMA: Uragan "Ofelija" se približava i prijeti infrastrukturi i saobraćaju
.

Vlasti u Velikoj Britaniji i Irskoj upozoravaju da bi uragan "Ofelija", koji se kreće ka britanskim ostrvima, mogao donijeti poremećaje u saobraćaju i oštećenja infrastrukture, pošto se njegov dolazak očekuje u ponedjeljak, na samom početku radne nedjelje.

Dolazak nevremena očekuje se tačno na 30. godišnjicu "Velike oluje" iz 1987. tokom koje je u Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala, podsjeća AP.

Snaga "Ofelije", koja se trenutno preko Atlantika kreće prema sjeveroistoku, danas je bila u kategoriji 2, sa vjetrovima brzine 169 km na sat.


Očekuje se da njena snaga oslabi na nivo oluje, u ponedjeljak kada bude udarila u kopno, ali britanski meteorolozi kažu da bi i dalje mogli da ga prate vjetrovi "uraganske snage".

Meteorolozi u Irskoj kažu da bi okruzi na zapadu te zemlje mogli da budu pogođene vjetrom od 180 km na sat, sa jakim pljuskovima i visokim talasima.

Slične najave objavljene su za Sjevernu Irsku, zajedno sa upozorenjima na potencijalne nestanke struje, predmete nošene vjetrom, prekide u saobraćaju i nestanke telefonskih signala.

Ta upozorenja britanske meteorološke službe odnose se i na Škotsku, Vels i Englesku.

PROČITAJTE JOŠ

URAGAN OFELIJA JURI KA EVROPI: Ovo se nije desilo više od 50 godina, ova zemlja će prva stradati

Uragan Ofelija preko Atlantskog okeana ide ka Evropi, a prva na udaru bi mogla biti Irska i to početkom naredne sedmice.

Uragan će najvjerovatnije pogoditi zapadnu obalu Irske u ponedjeljak, ali dok stigne do te evropske obale vjerovatno više neće imati snagu uragana, navodi BBC.

Ipak, u Irskoj izdato je upozorenje za jake i potencijalno razorne vjetrove.

Kako se navodi, to će biti prvi uragan koji će pogoditi evropsko tlo nakon1961. godine, a radi se o 10 uzastopnom uraganu koji se ove godine razvio na Atlantiku, što se nije dogodilo još od 1893. godine.


 

 

KO DAJE IMENA URAGANIMA: ZNATE LI ZAŠTO SE OVAJ ZOVE IRMA?
 

Postoje različite liste imena za oluje za različite dijelove svijeta. Ovim listama upravlja WMO, ali meteorološke organizacije različitih regija mogu sastavljati imena.

Liste atlantskih oluja su originalno stvorene od strane Nacionalnog centra za uragana u 1950. godini, a sada ih je preuzela Svjetska meteorološka organizacija (WMO), koja odlučuje kada su imena izbačena i zamijenjena.

 

OLUJA DOBIJA IME IZ VIŠE RAZLOGA

Imenovanje pomaže brodovima, obalnim bazama, ali i nadzornim stanicama da lako razmjenjuju informacije. 

Neki stručnjaci smatraju kako imenovanje oluja pomaže da se zajednica bolje pripremi i povećava interesovanje za upozorenja.  

Imena za uragane i oluje su izabrana iz abecedne liste, koja se hronološki obrađuje u svakoj sezoni uragana. Za oluje Atlantika i Istočne sjeverno-pacifičke regije, postoji šest listi koje se rotiraju svakih šest godina.

Tradicionalno, samo su imena žena bila u upotrebi, a onda su od 1979. godine uvedena i muška imena za uragane.

WMO jasno stavlja do znanja da uragani ili cikloni nisu nazvani po određenim ljudima, već su izabrana imena koja su poznata ljudima u svakom regionu.

Imena se uklanjaju sa liste u slučaju da je uragan bio razarajući, te bi bilo osjetljivo da se ponovo koriste ta imena.

U tom slučaju, godišnji sastanak odbora WMO-a će odlučiti da se neko ime isključi sa liste, te izabere neko drugo ime.

Primjeri imena koja se više neće koristiti su Katrina (2005), Sandy (2012) i Matthew iz prošle godine. 

 

Ne propustite