Čulo mirisa i turizam

Kako miriše Kina?

Objavljeno:08.11.2014 - 19:54
A A A Times Arial

Ništa ne budi sjećanja kao neki poznat miris. Sada putnici koji putuju preko Terminala 2 na Hitrou aerodromu mogu “putovati” širom planete zahvaljujući čulu mirisa.

Kako bi proslavili završetak renoviranja ovog terminala, na aerodromu je postavljen “globus mirisa” koji emituje mirise “najaromatičnijih” destinacija, pa putnike šalje na “čulnu avanturu, prije nego što uđu u avion”. 

Ovaj globus nudi mirise Tajlanda, Južnoafričke Republike, Japana, Kine i Brazila. Ove zemlje su odabrane zbog toga što većina putnika sa Hitroa putuje ka njima. 

Kako bi osmislili miris karakterističan za ove zemlje, zaposleni u Hitrou sarađivali su sa firmom Design in Scent. 

Tako se miris Južnoafričke Republike zasniva na notama trave, mošusnim mirisima i supstance koja se dobija iz izmeta damana kamenjara. 

Miris Brazila zasniva se na mirisima kišnih šuma uz paletu kafe, duhana i jasmina. 

Japan je oživljen hladnim, okeanskim tonovima uz dodatke algi i ekstrakata školjki, zelenog čaja i ambre, supstance dobijene iz crijeva kita. 

Prema sajtu Hitrou aerodroma, Kinu opisuju mirisi “suptilnog cvijeta Osmanthus fragrans”, dok Tajland “izaziva čulo ukusa primamljivom mješavinom limunske trave, đumbira i kokosa”. 

Hitrou povezuje Veliku Britaniju sa 180 destinacija u više od 28 zemalja, a preko ovog aerodroma svake godine negdje otputuje 72 miliona ljudi.