URAGAN OFELIJA JE SVE JAČI I JURI KA EVROPI: Evo gdje će prvo udariti! (VIDEO)

Svijet
URAGAN OFELIJA JE SVE JAČI I JURI KA EVROPI: Evo gdje će prvo udariti! (VIDEO)
.

Uragan Ofelija koji se formirao nad Atlantikom ojačao je i juri prema Evropi, a očekuje se da ovog vikenda stigne do portugalskog ostrva Azori, a sljedeće nedjelje i na irske i britanske obale.

Ovo je deseti uzastopni uragan koji se razvio na Atlantiku ove godine, a prema meteorologu Fillu Klozbacu, tako nešto se nije dogodilo još od 1893. godine.

Tropska oluja prerasla je u uragan prošle noći, a američki Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi narednih dana mogao dodatno ojačati.

Prema predviđanjima meteorologa na istočni dio portugalskog arhipelaga ovog bi se vikenda mogla sručiti velika količina kiše, a siloviti vjetrovi mogli bi pogoditi Azurnu obalu.

Nakon što prođe pirinejsko poluostrvo, očekuje se da će tropski ciklon skrenuti prema sjeveru i u ponedeljak stići na britanske i irske obale.

Britanski meteorolozi očekuju da će uzrokovati vremenske poremećaje, javlja Met Office. Najgore se očekuje na zapadu zemlje gdje će duvati vjetrovi brzine i do 150 kilometara na sat.

Dolazak uragana Ofelija dogodiće se otprilike na tridesetu godišnjicu velike oluje iz 1987. koja je pogodila jug Engleske. Oluja je tada odnijela 18 života i napravila štetu od milijardu funti.
 
Ipak, uprkos brzom napredovanju preko Atlantika, prognostičari misle kako će uragan dok dosegne britansku obalu oslabiti i postati posttropska oluja.

Met Office objavio je za dijelove zapadne Škotske, Vejlsa i zapadne Engleske žuto upozorenje za ponedeljak. Ovo upozorenje znači da su moguće povremene smetnje i kašnjenja u prometu i da postoji mala mogućnost nestanka struje, oštećenja zgrada i velikih talasa.

Jednako upozorenje objavio je Met Eireann za Irsku, uz naglasak na to da ostaci uragana Ofelija mogu imati veliki uticaj na vremenske prilike u nekim dijelovima zemlje.

 

(Novi.ba/Index.hr)

 

 

Ne propustite