TRUDNICE, OBAVEZNO PROČITAJTE! Ove tablete mogu izazvati psihičke poremećaje kod vaše djece!

Mame i bebe
TRUDNICE, OBAVEZNO PROČITAJTE! Ove tablete mogu izazvati psihičke poremećaje kod vaše djece!
.

Uzimanje antidepresiva tokom trudnoće povezano je s povećanim rizikom pojave psihijatrijskih poremećaja kod djece, posebno poremećaja raspoloženja, pokazalo je novo istraživanje.

 

Sveukupni rizik pojave tih poremećaja u ukupnoj dječjoj populaciji ipak je malen, kažu znanstvenici s danskog sveučilišta Aarhus, koji su i proveli istraživanje. Dijagnoza psihijatrijskog poremećaja kod djece do 16. godine života postavljena je samo kod oko tri posto od gotovo 905.383 djece obuhvaćene istraživanjem.

Uspoređujući djecu majki koje su uzimale antidepresive prije, ali ne i tijekom trudnoće s djecom majki koje su uzimale antidepresive i tokom trudnoće znanstvenici su utvrdili da je vjerojatnost poremećaja raspoloženja, tjeskobe, poremećaja ponašanja i autizma kod potonjih 27 posto veća.

Voditelj istraživanja Xiaoqin Liu, epidemiolog iz nacionalnog istraživačkog centra, izjavio je kako je ta studija prva koja se bavila širokim rasponom psihijatrijskih poremećaja umjesto pojedinačnim bolestima djece koja su bila izložena antidepresivima u trudnoći.

Želimo istaknuti da naša studija ne sugerira i ne potiče žene s depresijom da prekinu terapiju tijekom trudnoće”, rekao je Liu.

Neka starija istraživanja također su utvrdila da djeca žena s neliječenom depresijom tijekom trudnoće imaju veći rizik pojave psihijatrijskih poremećaja i drugih zdravstvenih problema pa je pitanje koliko su rizici od psihičkih poremećaja kod djeteta vezani uz majčinu mentalnu bolest, a koliko uz lijekove koje uzima.

Ne propustite