Zlatni Prag: Posjetite centar Evrope sa CityDealom za dan državnosti!

Kiosk
Zlatni Prag: Posjetite centar Evrope sa CityDealom za dan državnosti!
.

Glavni grad Republike Češke podignut je na obalama rijeke Vitave, sa dvorcem na stjenovitom uzvišenju. Još od srednjeg vijeka, Prag se smatra jednim od najljepših evropskih gradova. Često ga nazivaju „zlatnim gradom“ zbog bogate historije i laskave titule stjecišta kulturne elite. Prag predstavlja veličanstven spoj prirode i arhitekture. Danas je on slika i prilika prijestolnice prije početka industrijske ere i jedna od rijetkih turističkih destinacija koje se mogu posjetiti, a koja je zadržala svoj izvorni oblik. Drveće i voćnjaci sa jedne strane spuštaju se tik do rijeke, a bezbroj kula, tornjeva i pozlaćenih kupola izdižu se u nebo. Upravo zato ga zovu i grad stotine tornjeva ili zlatni Prag. To je najbolje vidjeti sa nekog od uzvišenja koja pružaju panoramski pogled na grad. Danas je ova prijestolnica poznata i po “Plešućoj zgradi” koja je dobila nadimak zbog svog neobičnog izgleda, koji podsjeća na par koji pleše.  Danas je Prag evropska metropola, grad pun života, pun mogućnosti za kvalitetan provod, od velikih diskoteka i tržnih centara do bezbroj pivnica i restorana u kojima se služi nadaleko čuveno češko pivo.

tancici3

Prag je podjeljen na nekoliko cjelina: Stari grad, Novi grad, Hradčani i Mala strana. Od 1992. stari dio Praga je na UNESCO-voj listi svjetske baštine. To je grad kulture i umjetnosti, pa je poznat još i kao majka svih gradova. Iako su različite želje onih koji posećuju Prag, ovo je samo jedan od prijedloga onoga što treba vidjeti u Pragu, kao i onoga što dočarava duh ovog bajkovitog grada. CityDeal Vas vodi u Prag za dan državnosti po SUPER cijeni. Više o ponudi saznajte klikom na LINK.

Starogradski trg u Pragu - Mjesto gdje se slivaju posjetioci preko cijele godine. Ovdje ih zabavljaju ulični izvođači, osvježavaju se u baštama kafića i dive se okolnim građevinama različitih arhitektonskih stilova. Starogradski trg je ipak najpoznatiji po astronomskom satu iz XV vijeka. Pored toga što pokazuje vrijeme on pokazuje i položaj Sunca, Mjeseca i zvijezda, dok njegov donji brojčanik prikazuje zodijačke znake i smjene godišnjih doba. Pomjeranje figura dvanaest apostola na svakih sat vremena predstvalja jednu od najvećih atrakcija ovog grada.

prag-blacksheep-rs-4

Višehrad - koji u prevodu znači grad na uzvišenju, uzdiže se visoko iznad rijeke Vitave. Za razliku od ostalih praških atrakcija, odlazak do Višehrada će predstavljati pravo osvježenje, jer ovo mjesto najčešće nije na listi agencijskih obilazaka grada. Ovdje uglavnom dolaze oni koji samostalno organizuju svoje vrijeme u Pragu, pa će vas na ovoj uzvišici dočekati mir i tišina nekih prošlih vremena. 

397c5913636a908c04f5a7b91a66d2f1
Karlov most - danas predstavlja jedan od simbola Praga. Vijekovima je bio jedini most u Pragu. Čine ga šesnaest masivnih lukova od peščara koji preko Vitave povezuju Stari grad i centar Male strane. Sa obje strane obezbjeđuju ga kule. Kula u Starom gradu je bogato ukrašena, a malostranska je manja i dio je nekadašnjeg starog mosta (Juditinog). Ukrašen je baroknim skulpturama, među kojima je i statua Svetog Jovana Nepomuka.

prag-4

Plovidba Vltavom - možda ne zvuči primamljivo s obzirom da se u mnogim gradovima na rijekama nudi slično krstarenje. Međutim, zanimljivo je vidjeti grad iz drugog ugla, naročito uz zvuke čuvene “Valtave” Bedžiha Smetane. Imat ćete priliku da vidite i njegov muzej, koja se nalazi na obali.  Krstarenja postoje tokom cijele godine, mada su najljepša tokom sezone, kada nije hladno.
Valcavski trg - je mjesto gdje gradski život bije svom snagom. Više je bulevar nego trg. Ovim prostorom dominira statua Svetog Vaclava na konju i impozantna zgrada Narodnog muzeja koji na vrhu Vaclavskog trga sa svojom pozlaćenom kupolom predstavlja krunu najvažnije ulice u glavnom gradu. Poznat je po tome što su se na njemu odigravali svi događaji iz savremene češke historije, a danas kao simbol modernog Praga i idealno mesto za šoping.
Katedrala svetog Vita - je gotska građevina koja je završena u novije vrijeme. Katedrala je riznica bogate češke historije. Prostrana unutrašnjost prima velike grupe turista, pristigle da pogledaju mnoštvo dragocjenih predmeta, od srednjevekovnih slika do modernog obojenog stakla (mozaika).
Praški dvorac nalazi se na vrhu Hradčana i predstavlja najveći dvorac na svijetu. Hiljade prozora praškog dvorca sa brda gleda na grad. Sastoji se od tri dvorišta koja su međusobno povezana i kojima su hodali vladari od najstarijih vremena do danas. U Praškom dvorcu stanuje predjsednik Češke Republike, a zanimljiv detalj je da se zastave sa kapija kraljevske palate skidaju kada je predjsednik odsutan iz države. Turistima uvijek zanimljiva atrakcija, posmatranje smjene straže je na zapadnom ulazu, u podne, kada je ceromonija potpuna i propraćena muzikom.

filename-65-jpg-thumbnail0

Zlatna ulica - je mala šarmantna ulica, bajkovitog izgleda, sa prelijepim znamenitostima. Čine je dva niza niskih kućica podignutim ispod samih bedema dvorca. Potiče iz XVI vijeka, a naseljavali su je zlatari, a kasnije siromašni građani.
Nerudova ulica - je dio Kraljevskog puta i vodi strmo uzbrdo od Malostranjskog trga ka dvorcu. Jedna je od najljepših praških ulica. Zanimljiva je jer se u njoj nalaze stare, ali očuvane gradske kuće sa simboličnim imenima kuća (Tri male violine, Zlatni ključ, Dva sunca) koja su kasnije zamijenjena brojevima. Mnoge od njih imaju veličanstveni ulazi koje čuvaju orlovi ili mišićavi Mavari, a kućni simboli su mnogo govorili o statusu i zanimanju vlasnika kuće. 

373e7fe54c1113eaaec6ea5b1a86e557

Petšin na Maloj strani - je nešto drugačije mjesto od prethodnih praških atrakcija. Kada se umorite od gužve na Karlovom mostu, možete se okrenuti opuštajućem zelenilu i prirodi brda Peštin: voćnjaci, parkovi i šumice pozivaju na bijeg iz srca grada, u svježinu seoske sredine usred metropole. Iako do tamo možete doći tramvajem, ovo je prilika da isprobate malu modernizovanu žičaru, Lanovku, koja uz strmu padinu vozi putnike do vrha brda Peštin. 

Ne propustite