Rusi imaju pametni mobitel otporan na špijuniranje po Kaspersky receptu

Tech
Rusi imaju pametni mobitel otporan na špijuniranje po Kaspersky receptu
.

Kompanija Natalyje Kaspersky, InfoWatch, kreirala je pametni telefon koji će onemogućiti njuškanje korisnika od strane Googlea i drugih. Suosnivačica poznate sigurnosne kompanije Kaspersky Lab smatra kako će kompanije i organizacije posebno cijeniti ovakve mogućnosti u mobilnom svijetu

Kako piše Bloomberg, Natalyja Kaspersky kao da želi kapitalizirati u zaoštrenim odnosima Rusije i SAD-a. Nedavno su Amerikanci zabranili antivirusne i sigurnosne proizvode tvrtke Kaspersky, a gdje je bolje napasti nego u samo srce Android platforme - Google, koji živi od prodavanja podataka oglašivačima. 

google

Smartfon koji je ime dobio po sibirskoj šumi, pokreće posebno izdanje Androida koje omogućuje pokretanje klasičnih aplikacija - no ne dopušta im prikupljanje podataka. Štoviše, pametni telefon Taiga ima integriran agent koji administratoru pruža potpunu kontrolu nad tim koje aplikacije će uopće moći raditi na uređaju i kakav sadržaj korisnik može dijeliti. Riječ je o vrhunskom rješenju koje bi mogli cijeniti u korporacijama u kojima se posebno brinu o mobilnoj sigurnosti i špijunaži. 

'Većina mobilnih aplikacija prikuplja podatke o korisnicima i šalje ih na vanjske servere. Kada ljudi koriste osobne telefone na poslu, njihovi korporativni email sadržaj, dokumenti i fotografije vezane uz posao mogu se naći u neželjenim rukama', izjavila je Kaspersky za Bloomberg. 

taiga2

Kompanija InfoWatch se nada kako je potencijal korištenja ovakvih uređaja u Rusiji golem - a kako bi se onemogućilo prikupljanje podataka o korisnicima od strane Facebooka, Googlea i mnogih drugih američkih IT divova. Prvih 50 hiljada smartfon Taiga naći će se u rukama ruskih kompanija u suvlasništvu države. Za sada nije jasno kada će se uređaji moći naći u rukama krajnjih potrošača i po kojoj cijeni. 

tt

No, već se govori i o drugim tržištima poput Malezije, Emirata i drugih gdje su InfoWatch otvorili urede. Već u matičnoj zemlji InfoWatch sasvim sigurno je izazvao smješak na licu predsjednika Putina, koji je u više navrata najavio kako želi smanjiti ovisnost Rusije o američkim proizvodima. 

Ne propustite